Vad betyder det att "vända andra kinden till"?

vända andra kinden till är en biblisk referens som nämns i Nya testamentet i Matteus och Lukas. I Bergspredikan, bjuder Jesus sina lärjungar: "Om någon slår dig på den högra kinden, vänd honom den andra också. " I predikan på slätterna i Lukas, samma mening upprepas. Vända andra kinden ofta tolkas som inte svarar med aggression eller kämpa för aggressiva attacker, svaret på våldet är passivitet och ödmjukhet. En sådan tanke är inte bara förekommer i kristendomen, och säkert finns i andra religioner. Tanken på Ahimsa, en viktig del av vissa sekter av hinduism och buddhism som funnits i århundraden före tillkomsten av kristendomen uttrycker som agerar med våld medför mycket dålig karma. Du kan också hitta denna idé utanför kristendomen i arbetet och filosofi personer som Mahatma Gandhi.

biblisk tolkning av vända andra kinden varierar. Är Kristus rådgivning sina anhängare att aldrig agera på våldet, även i självförsvar? Några kristna sekter, som kväkarna anser att detta fullt ut. Det finns ingen våldshandling som får beröm. Övriga moderna kristna tycks agera helt icke-stämmelse med denna filosofi. Till exempel skulle stödja dödsstraff verkar i direkt konflikt med idén om att vända andra kinden till. Det finns flera tolkningar av hur vända andra kinden menas, och när det är acceptabelt att inte handla i enlighet med dessa läror. Vissa, till exempel, tror att våld i självförsvar är absolut moralisk, speciellt om du använder en liten mängd av våld för att undgå någon som vill skada dig. Striking någon ner, men inte döda den personen, kan hjälpa dig att hindra en person från att agera på ett orättfärdigt sätt. Om du slår någon ute kyla, som är att attackera dig, kan du hindra honom eller henne från att döda dig, en större synd än att bara attackera dig. Alternativt, kör iväg istället för att låta någon som kan fortsätta att såra dig betraktas som livskraftig och snar förnuftig. En del argument mot denna undervisning fokuserar på hur "vända andra kinden till" har använts tidigare för att sanktionera våld från förtryckare. Med missbruk hem, kan pastorer råd fruar att uppföra sig bättre så att de inte skulle bli slagna, i stället för rådgivning dem att fly från ett äktenskap där en hustru eller hennes barns säkerhet var i ständig risk. När fler har förstått om vad makar missbruk, är detta råd sällan ges i de flesta mainstream kristna kyrkor. Alltför många kvinnor och barn, och ibland män, skulle betala priset för att genomföra denna filosofi i praktiken, vända andra kinden till i stället för att fly till säkerheten.

Vissa forskare hävdar att vända andra kinden till är en mycket metaforiska fras. Det är inte tas bokstavligt utan betyder att det är fördel att inte använda aggression när det kan möjligen undvikas. Detta är inställningen hos människor som Gandhi och pastor Martin Luther King Jr I stället för bestraffning våldsamma störtandet av status quo, förespråkade de Nonviolent motstånd. De många sit-ins, walkouts och avsiktliga passiv civil olydnad betraktades som ett sätt att vända andra kinden till, eftersom inget våld erbjöds i denna olydnad. Istället människor stod stilla för vad de trodde, att hela smälla av lagen på den andra kinden till utan med våld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.