Vad betyder det att "öppna en burk Worms"?

bildligt talat, att öppna en burk med maskar sätt att oavsiktligt skapa många nya problem när de försöker lösa ett. Experter oense om ursprunget till uttrycket, men det är allmänt tros vara en kanadensisk eller amerikansk metafor myntades någon gång på 1950-talet. Bete butiker sålde rutinmässigt burkar av maskar och andra populära levande beten till fiskare, som ofta upptäckte hur lätt det var att öppna en burk maskar och hur svårt det var att lägga ned en. När maskarna upptäcktes en möjlighet att undkomma, blev det nästan omöjligt att hålla dem innehöll.

Vissa experter säger att "öppna en burk med maskar" metafor är en modern tillbyggnad av Pandoras ask. I den ursprungliga berättelsen, varnades en dödlig inte att öppna ett paket som hör till Pandora. När nyfikenheten fick det bästa av detta dödliga, öppnade han rutan och av misstag släppt många plågor i världen. Enligt legenden var det enda som finns kvar i Pandoras ask en varelse som kallas Hope. I samma mening, att öppna en burk med maskar innebär att frigöra en mängd ofta oåterkalleliga problem eller komplikationer. Så länge det "kan" förblev slutna, skulle det inte skada eller foul. Det är sällan bra att öppna en burk med maskar, även om skadekontroll process skulle visa sig vara renande. En revisor söka svar på en skatt problem kunde finna bevis för ekonomiska oegentligheter begångna av hans klient, till exempel. Den exponering som en hemlig kunde kvitta en kedja av händelser med ännu mer ödesdigra konsekvenser. När revisorn har beslutat att öppna en burk med maskar, dock oavsiktligt maskarna själva utlöst en helt ny uppsättning problem. Genom att avslöja sanningen till ljuset, men skulle situationen nu hanteras ärligt.

Ibland beslutet att öppna en burk med maskar inte fungerar så bra. Historien är full av händelser där utredningen av ett problem har lett till att exponeringen av dussintals andra problem som lurar under ytan. Undersökningar som Washington Posts undersökning av ett inbrott vid Watergate kontorskomplex 1972 öppnar ofta en burk maskar mycket större än den ursprungliga berättelsen. Det finns ofta ingen elegant och effektivt sätt att återförslut fula sanningen när någon bestämmer sig för att öppna en burk mask.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.