Vad betyder "Change of Life" Mean?

"Change of Life" är en eufemism som används för att beskriva kvinnliga klimakteriet hos människa. Denna period, då barnafödande blir inte längre möjligt, ses av många kvinnor som ett svårt eller pinsamt skede av livet. Men som vid alla stora förändringar, kan klimakteriet ta bra tillsammans med dåliga, och kan faktiskt leda kvinnor till nya upptäckter om sina liv. p

kvinnor föds med ett begränsat antal reproduktiva ägg redan i sina äggstockar. Varje gång hon får sin tid, förlorar en kvinna ett ägg. De flesta kvinnor börjar menstruation i tidiga tonåren, och fortsätta regelbundet upplever perioder fram till slutet av trettiotalet eller i början av fyrtiotalet. Eftersom kroppen åldrar och levererar ägg krymper, kan kvinnor börjar uppleva hormonella variationer och oregelbunden menstruationscykel. Dessa är de första symptomen på klimakteriet och kan pågå i flera år innan perioder upphöra helt och hållet. När en kvinna har slut på ägg, kan hon inte längre föda barn och kommer sannolikt uppleva en permanent minskning av hormoner såsom östrogen och progesteron. Hela kedjan, från preliminära indikationer till upphörande menstruationsblödningar, kallas ofta förändring av liv .

Termen förändring av liv är konkret, för menopaus är utan tvekan en stor förändring av kvinnans fysiska och ofta psykiska tillstånd. I tusentals år har värderats kvinnor och definieras av deras barnafödande förmåga, i många kulturer, vara steril eller gå igenom klimakteriet var ett tecken på värdelöshet. I de flesta moderna samhällen är det värt för en person inte längre definieras av hennes förmåga att föda barn. Ändå kan förändringen av livet vara svårt eller frustrerande tid för vissa, men också en stund för eftertanke och frid i sinnet för andra.

Även med modern standard av värde för kvinnor, kan förändringen av livet medföra känslor av depression och förlust. De som stod stolt bakom beslutet att inte skaffa barn kan uppleva beklaga eller tvivel om deras tidigare hängivna tro. Andra ser det som ett omisskännligt tecken på ålderdom och leder till förlust av skönhet och karisma.

Å andra sidan är det möjligt att få stor frihet i klimakteriet. Kvinnor som har arbetat hela livet för att undvika graviditet för fysikalisk eller skäl livsstil kan nu kan äntligen slappna av och njuta av sex utan att vara orolig. De som har lidit genom onormalt tunga perioder eller smärtsamma biverkningar varje månad kan lättad att se slutet av menstruationen. Många kvinnor har också förstått att en förändring i livet kan stoppa dem från att föda, men har ingen effekt på deras förmåga att vara en kärleksfull och stödjande mentor eller mor till ungdomar.

Matriarchal kulturer har länge aktade kvinnor förbi bytet av liv. Krävs inte längre att tillbringa sin tid öka och skydda barn, en postmenopausala kvinnan ansågs ofta en klok äldre, utbildad i healing och hårda som spikar. För kvinnor års ålder klimakteriet, kan det hjälpa att tänka på den förändring av livet som ett bevis på ära för de starka nog att överleva ungdomar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.