Vad betyder "Bury the Hatchet" Mean?

"Bury the Hatchet" är en engelsk idiom mening att sluta fred, eller att lösa meningsskiljaktigheter med en motståndare. Tidigaste inspelade användning anor från 18th century, men 17th century texter hänvisar till den praxis bakom frasen. Den idiom "gräva ner stridsyxan" refererar till en Native American praxis bokstavligen begrava en Tomahawk eller yxa, i marken som en symbol för ett fredsavtal mellan stammar.

Många indianer höll bruket att begrava, gömma eller förstöra deras vapen under fredstid, eller som en symbol för en vapenvila. Enligt traditionen härstammar det med Iroquois. Det sägs att den vapenvila mellan Cayuga, Mohawk, Oneida, Onondaga, Seneca och stammar, därefter kallas kollektivt som Iroquois, åtföljdes av stammarna begrava sina vapen under en vit furu. En underjordisk ström ansågs ha mirakulöst tvättat bort dem.

Native Americans inte bara gräva ner stridsyxan när man fred med varandra, men också när de gör fred med européerna. Efter amerikanska frihetskriget, fortsatte den nya regeringen att begrava stridsyxan med indianer som ett tecken på fred. En liknande metod användes för att gräva ner stridsyxan användes så sent som 1990 i Oka Crisis, ett land tvist mellan Mohawk stammen och den kanadensiska staden Oka, Quebec. Den Mohawks brände sina vapen som ett tecken på att upphöra med fientligheterna.

På engelska "gräva ner stridsyxan" var ursprungligen enbart används för att beskriva Native American praxis. In the late 18th century, kom den fras som skall användas bildligt för att beskriva någon fred mellan nationer. Det var inte förrän i början 19th century att "gräva ner stridsyxan" kom att användas för att innebära ett fredsslut mellan två individer. Fast inte hört så ofta som "begraver stridsyxan," fraser mening motsatsen, "höja stridsyxan" och "gräva upp stridsyxan," är också ibland används på engelska. Franska och holländska, två andra europeiska språk som påverkades av kontakt med indianer, har också fraser som betyder "att gräva ned stridsyxan," används i likhet med sin engelska motsvarighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.