Vad betyder "Beat Around the Bush" Mean?

När någon är att undvika ett samtalsämne genom sidetracking eller använder andra skatteflykt tekniker, kan man säga att de försöker slå kring het gröt. Det är ett sätt att säga att någon är att undvika ett problem. Det vanligtvis innebär att försöka indirekt verka för ett ämne, utan att komma rätt ute med det.

katten kring het gröt kallas ett talesätt, eller ett idiom. Ett idiom är ett uttryck som inte kan bokstavligen översättas på ett sätt som är vettigt. Innebörden måste tas bildligt. Idiom härrör oftast från en mer ordagrann översättning av frasen som brukade vara relevanta i människors liv. Uttrycket "som katten kring het gröt" kom från en gammal jakt teknik. Jägare, särskilt de jaga vildsvin, eller vildsvin, skulle slå på buskar och träd för att få galtar att köra ur sina gömställen. Detta var säkrare än att konfrontera dem rakt på grund av den knivskarpa betar. Katten kring het gröt sparade jägare skadas av farliga djur. Det finns många anledningar till varför en person kan välja att slå kring het gröt. Oftast är det gjort när ett ämne som måste diskuteras är otrevligt. Till exempel, om en ung kvinna har beslutat att dela upp sin långsiktiga relation med sin pojkvän, kan hon inte komma rätt ut och säger "vi är igenom. " Hon är mer benägna att diskutera med sitt liv i en ny riktning, personlig förändringar hon har upplevt, eller till förmån för dating flera olika partners före äktenskapet. Detta låter henne mer försiktigt ta upp ämnet, och kan även få sin pojkvän att inleda ett samtal om att bryta upp innan hon gör. En annan gång att någon kan slå runt busken är när de ställde en fråga som de inte har ett bra svar på. En alkoholist kan tillgripa katten kring het gröt om han eller hon har frågat om hur mycket alkohol de regelbundet dricker. Ett tvångsmässigt Spender kan göra samma sak när frågat om hans eller hennes ekonomi. Detta undvikande teknik försök att besvara en fråga utan att ge ett direkt svar.

Undvika att komma rakt in i en diskussion om något viktigt genom att försöka slå kring het gröt kan få negativa konsekvenser, särskilt på arbetsplatsen. Att inte kunna gå rakt på sak när man diskuterar stora företag flyttar kan göra anställda verkar vara oförberedd inför mötet. Föräldrarna har svårare att lära sina barn disciplin när de med språket nu, och par som inte kan öppet diskutera problem de kan ha kommer att ha svårt att bo tillsammans. Även om det finns tider som taktfullt katten kring het gröt kan vara lämpligt, är det oftast bättre att kunna komma rätt ute med den aktuella frågan, istället för att försöka indirekt antyda det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.