Vad är skillnaden mellan jaget och Pride?

Eftersom ego och stolthet är ganska kopplade, och deras definitioner är så likartade, kan det vara svårt att räkna ut exakt hur de är olika. Men det är ett enkelt sätt att betrakta ego och stolthet här: jag är ganska självisk och ofta inte har någon grund i verkligheten medan stolthet tenderar att vara mindre själviska och är oftast grundar sig på fakta i en persons prestationer och egenskaper. Vissa människor tror på ego som självrespekt. Även om det kan leda till en känsla av självrespekt, det alltför ofta leder till arrogans istället. När en person har en genuin förmåga inom ett visst område, kan detta vara en källa till stolthet. Men i stället får den person som börjar känna att han är bäst på detta område och att ingen annan har eller någonsin kommer att vara värdig att arbeta med honom, han kanske tror att detta sätt, oberoende av huruvida det är faktiskt någon sanning i sitt uppfattningar. Pride, å andra sidan, skulle göra den här personen är glad om hans kompetens och prestationer, utan att behöva vara den bästa eller enda som kan uppnås. Pride leder till förtroende i stället för arrogans.

Jaget och stolthet kan också skilja sig åt i fråga om styrka. Ofta är det ego lätt blåmärken medan sann stolthet är svårare att skaka. Till exempel kommer jag ofta i spel i dating situationer. En persons ego får ont när en kärlek intresse plötsligt blir ointresserade och kritiserar vissa fysiska attribut. Om en person känner sig riktigt stolt över de saker som gör henne unik, dock kan hon känna sig besviken, men hennes förtroende kommer inte att ta en allvarlig träff, ego är så bräckligt eftersom den ofta bygger på överdrifter.

Ego och stolthet också skiljer sig i deras inverkan på relationer. En persons ego kan orsaka honom att uppträda chauvinistically, lade ner en annan attribut, eller vägra att datum någon som han anser är under honom. Ofta är dessa beteenden rötter i dolda otrygghet. Det jag kan dölja dem men inte göra dem försvinna. Om personen har en verklig attribut att vara stolt över, men hans osäkerhet kan minska eller åtminstone bli mindre uttalade. En annan skillnad i ego och stolthet är att högmod kan också vara inriktad på andra i stället för att vara egen -besatt like ego. Till exempel kan en persons ego låta henne tro hennes barn är de mest artig, trots allt, hur kunde hon ha barn som är oförskämd eller krass? Pride kan i stället inriktas på det som är speciellt med hennes barn. Till exempel, kan hon vara stolt över dem för att hålla dörrar för andra människor eller volontärverksamhet på ett soppkök. En person kan även känna sig stolt över en lång rad andra yttre ting, däribland hennes arbetsgivare, kvarter, eller land.

Det är viktigt att notera att jag inte är dåligt. Ditt ego är helt enkelt hur du ser dig själv. Om du ger det en stabil grund i verkligheten och inte låta det kontrollera ditt liv, kan det faktiskt vara bra för din självkänsla att ha både ett ego och stolthet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.