Vad är skillnaden mellan första person, andra person och tredje person?

Skillnaden mellan första person, andra person och tredje person är detsamma som om talaren eller författaren säger, "jag dig eller honom. " Detta kallas ibland beskrivs som en grammatisk person eller synpunkt. Hänvisningar i första person, andra person eller tredje person kan ha en inverkan på vilken verbformer och kan också vara en stor fråga i formella texter.

Om en person inte talar eller skriver i första person, han eller hon talar om sig själv. Ett exempel kan vara meningen, "Jag gillar pizza. "Om talaren eller författaren använder en första person plural referens, skulle straffet bli förändrats något att säga," Vi gillar pizza. " Den andra personen är precis motsatsen till den första person i stället att hänvisa till "jag" talaren hänvisar till "dig", vilket innebär att läsaren eller den person som direkt tilltal. I det föregående exemplet, den andra personen meningen skulle lyda: "Du älskar pizza. " Den andra personen inte är en referens som används mycket i formella texter, men kan användas i tekniska skriva ansökningar, såsom att ge instruktioner.

Om en person skriver i tredje person singular, talaren eller författaren hänvisar till "han" eller "hon". På engelska i tredje person singular i presens ofta ändrar verbform som väl, vanligen genom att lägga till bokstaven "s" i slutet av verbet, om det är ett regelbundet verb. Till exempel "Jag gillar pizza" och "Du gillar pizza" men "han eller hon gillar pizza. " Om hänvisningen är en tredje person plural, verbet form ändras tillbaka. Till exempel "De gillar pizza. " För vanliga, vardagliga samtal, den grammatiska personen inte är något som de flesta människor tycker om. Det kommer bara naturligt. Men i andra former av kommunikation, kan det vara mycket kritisk. De som skriver akademiska kurser eller delta i andra typer av formella texter sannolikt skulle rådas att undvika att skriva i andra person och skulle sannolikt rådde för att undvika att skriva i första person, i de flesta fall. Den första personen skulle kunna godtas i doktrin om en författare har blivit ombedda att ge en personlig uppfattning. Annars är de flesta akademiska skrivandet sker i tredje person.

Som kortfattat nämnts tidigare, om en talare talar i första person, andra person eller tredje person, som ofta gör ingen skillnad i fråga om regelbundet verbformer på engelska. Den enda ändringen är i tredje person singular. Dock är engelska ett av de få språk där verbformer stanna relativt stabil. I många andra språk, kan verbformer förändras nästan varje gång de grammatiska personen förändringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.