Vad är könsneutrala pronomen?

Ett könsneutralt pronomen är ett pronomen som inte förknippar ett kön med den person eller varelse diskuteras. Vissa språk som engelska, har ingen riktigt könsneutral tredje persons pronomen finns, och framför allt kvinnor har kritiserat detta, eftersom många författare använder "han" när det hänvisas till en generisk enskilda i tredje person, och några aktivister för jämställdhet ogillar detta. Dessutom dikotomin mellan "han och hon" på engelska inte lämnar utrymme för andra könsidentiteter, en källa till frustration för transpersoner och samhällen Intergender. Människor som begränsas av språk som inte innefattar könsneutrala pronomen har försökt att skapa dem, till förmån för ökad jämställdhet. Ett pronomen är ett ord som används för att ersätta ett annat substantiv, eller ett egennamn. Till exempel: "Henry sprang för att hinna med bussen, men han var för sent. " I den här meningen, "Henry" är ett egennamn, och den ersätts med "han" senare i den meningen, att undvika upprepningar. Däremot kan ett pronomen också användas för att diskutera en anonym eller generisk person, som i meningen: "Om någon ringer till mig från läkarmottagningen säga till honom att jag behöver lägga om. "Fram till slutet av nittonhundratalet, användning av" honom "i föregående mening hade varit lämpligt engelska användning, och troligen inte skulle ha uppmuntrat kommentar.

Men författare utsätts för allt större påtryckningar för att kvinnor i sina meningar, vilket leder till obekväma konstruktioner som: "När någon går till affären, han /hon måste få pengar för att betala för varor som köpts. " värre Vissa författare skapa grammatiskt inkorrekta meningar, som: "Det veterinären kontrollera är reklam mycket. Jag hoppas att de är lika bra som annonser säga, "i ett försök att hålla den meningen könsneutral. Vissa författare resort bara tafatt ljuder, men tekniskt korrekt straff, såsom: "När man går på en promenad i San Francisco, bör man bära lager, eftersom vädret kan vara ganska föränderlig. "

In English ordet "det" används för objekt, och anses stötande i förhållande till människor. Därför har vissa aktivister har propagerat för en verkligt könsneutralt pronomen att använda i stället för han /hon, eller längs sidan dessa pronomen. Ett prejudikat för ett könsneutralt pronomen finns faktiskt på engelska, både "ou" och "a" godtogs pronomen på engelska, men de dog ut på 1400-talet. Bland de förslag har "sie," motsätter sig tyska talare, som "Sie" är könsbundna pronomen i tyska används om kvinnor ", zie," kringgå "sie" problemet "hir" och "Per. "Alla dessa könsneutrala pronomen kan användas precis som han, han, honom själv" och så vidare används, men utan att ange ett kön till den person som diskuteras.

Integrering av ett könsneutralt pronomen i en redan existerande språk kan vara svårt, men inte omöjligt. Många kön aktivister använder redan könsneutralt pronomen, även om de har tyvärr inte kommit överens om vilket pronomen bör användas, vilket resulterar i "zirs," sieself, vara "och" Per "utspridda över könsneutral litteratur. Om ett enda pronomen skulle komma överens om och används i stor utsträckning, kan det träda Gemensamma engelska bruk, och det kommer åtminstone att stimulera till en diskussion om jämställdhet, kön, och det potentiella värdet av könsneutrala pronomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.