Vad är en drake?

Draken är en av de mest lätt igenkännbara mytiska djur. Det är också en genomgående symbol i olika kulturer, ger upphov till många tolkningar om vad en drake är, vad den representerar, och hur den beter sig. Det kan förknippas med lycka, lycka och visdom, eller med otur, Elemental Evil och kätteri. Carl Jung skulle ha kallat draken en symbol för det universella omedvetna, eftersom så många kulturer har myter förknippade med en drake, eller drake som djur.

Upprinnelsen till Dragon Lore är en fråga om en viss debatt. Det är känt att åtminstone så långt tillbaka som 300 f Kr, några ben av förhistoriska djur märkas från drakar. Detta är en kyckling /ägg argumentation. Har misidentifying ben skapa draken, eller har begreppet draken finns redan innan arkeologiska fynd? Ingen förklaring på lämpligt sätt åtgärdar hur lore om draken blev så utbredd.

Några kreditera den kinesiska som uppfinnarna av drakar, och det medför ett intressant koncept. Om det vid en punkt några aboriginer kinesiska folket gjorde över landbrygga från Asien till Nordamerika, och de förde med sig några av de föreställningar som innehas av kinesisk kultur, kunde sedan ett spåra drake myt ursprung i förhistorisk tid. Av de kulturer som har drake myter, Native American uppfattning av drakar är störst anknytning till kinesisk uppfattning. Ändå finns det inget sätt att "bevisa" en sådan teori. P

Dragons oftast framställs som ormliknande eller med anknytning till reptiler. Men de flesta kan också flyga. Några har fötter, och andra visas som benlösa. En drake kan ha en eller flera punkter, normalt luckor från ägg, och kan vara extremt våldsamma och kraftfull. Europeiska drakar tenderar att uppfattas som onda, vilket kan förklara för sina många användningsområden i kristendomen att skildra kätteri. Legender som St Göran och draken fokus på grymheten i drakar och deras motpol till det som är gudomligt. Vissa legender berättar att drakar en gång var bra, men föll i onåd när Adam och Eva förvisas från Eden.

Dragons i Europa var inte nödvändigtvis stora. Vissa framställs som mindre än fjärilar, eller något större än den genomsnittliga svarta bär. De också ansågs inte särskilt intelligent, vilket framgår i litteraturen som Beowulf . En av de mest kända engelska drakar i den 20: e talet är utan tvekan J. R. R Tolkiens Smaug, från The Hobbit . Han ses som helt korrupt men också ganska listig och kunna konversera i mänskligt tal. P

Dragons i Kina betraktas som lycka, och som är förknippade med makt. De är ett tecken på den kinesiska zodiaken, och de kan påverka vädret och tidvattnet. Dragons förknippades ofta med kungligheter och många kinesiska kejsare används drakar som en del av kammar eller att beteckna makt. Vietnamesiska drakar är oerhört intressant. Alla människor enligt gamla vietnamesiska legender härstammar från drakar. De flesta drakar i Asien är god och snäll, även om några specifika drakar är undantaget från denna regel.

I alla fall, drakar representerar makt, och de har kommit att bli älskad i modern fantasy litteratur och film. Även J. K. Rowling skildrar drakar som onda i Harry Potter -serien, en av hennes huvudpersoner, Hagrid, inte kan låta bli att älska dem. Andra påhittad behandlingar av drakar under senare år kan nämnas Anne McCaffrey's Pern -serien, Christopher Paolini's Eragon , Cornelia Funke's Dragon Rider , och filmerna, Dragon Heart , Dragonslayer och Reign of Fire . Varje påhittad tolkning av drakar tar sin egen ställning till om drakar är onda. Många dragon berättelser för barn funktionen ganska välvillig och charmiga varelser. My Father's Dragon skrivet av Ruth Stiles Gannet är en utmärkt bok för unga läsare är intresserade av drakar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.