Vad är en debatt?

En debatt är en verbal argument som bedrivs inom givna ramar. Debatter är vanliga i både politiska och pedagogiska miljöer. Människor kan vara oense med motsatta åsikter i en strukturerad miljö som ger alla deltagare möjlighet att presentera och försvara sina argument samt dra slutsatser om argument för sina motståndare. Det finns många olika format möjligt för en debatt, men debatten har också många drag gemensamt.

Ämnet för en debatt kan vara nästan vad som helst. De flesta debatter med en offentlig publik centrum kring en kontroversiell fråga som har intresse för publiken, såsom frågan om vapenkontroll, till exempel. Vissa diskussioner har publikens delaktighet med några frågor från publiken till debattörer. Debatter kan innebära en deltagare mot en annan eller vara i ett team format. Grundläggande debatt format varierar kraftigt i fråga om tidsfrister för tal, ordningen tal och hur argument presenteras. är början inlägg i en debatt kallas "konstruktiv tal" eftersom debattörer presentera grundläggande bygga sina argument. Ett argument i en debatt sätt anger din position och sedan motiverar denna position genom att förklara varför din position i frågan är den rätta. Bevis vunnits genom forskning, t. ex. i form av statistik eller i form av forskningsresultat används för att rättfärdiga en ståndpunkt i en debatt. Citat och personliga vittnesmål kan också användas som position-stärkande bevis. De två positioner i en debatt är positiva och negativa. Jakande eller "Pro"-sidan i en debatt hävdar till förmån för något medan negativa eller "con" sida argumenterar mot något. Till exempel skulle den positiva inställning till vapenkontroll argumentera varför skjutvapen regler är nödvändiga för allmänhetens säkerhet, medan den negativa inställning om vapenkontroll skulle argumentera varför kontrollerna inte skulle arbeta för att garantera säkerheten för allmänheten.

Presidential debatter före varje amerikanska presidentvalet och har en lång historia i USA. De går tillbaka till 1858 när Abraham Lincoln debatterades Stephen A. Douglas i sju olika debatter om slaveri hölls i sju Illinois kongressvalet distrikt. High school debatter innebär vanligtvis debatterar arbetslag snarare än en-på-en debatterar format. Ibland är student debattörer tilldelas en position snarare än att välja sin egen situation. Oavsett positioner väljs eller överlåtas, är ordentlig debatt strategi nödvändig för att vinna debatter.

Bra debattörer förstår vikten av attraktiv inte bara för logik och förnuft, utan på känslor av publiken. Argumenterande strategier är viktiga och debattörer måste förutse svaren från andra debattörer och publik. En fördjupad förståelse av ämnet och inte bara de viktigaste punkterna är absolut nödvändig för en bra debatt. En bra debattör måste visa inte bara varför hans eller hennes position är den rätta, men varför motståndarens ståndpunkt är fel.

Mest debatt ljudformat är en korsförhör avsnitt där deltagarna kan ställa frågor till de andra kandidaterna. Strategiska diskuterar Tanken är att försöka avslöja svagheterna i motståndarens argument. Motbevisning tal är de som i slutet av en debatt. De erbjuder både en sammanfattning av varje debattör argument samt slutsatser dras från de argument som de andra debattörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.