Vad är en Pantun?

En pantun är en traditionell form av muntliga malajiska vers. Det tros ha utvecklats till sin mest nuvarande form i den 15: e århundradet, vilket framgår av malajiska manuskript. Det har anpassats av både franska och brittiska författare sedan slutet 19th century. Victor Hugo är ibland krediteras med dess införande till västvärlden, där det kallas för "pantoum. "

Naturligtvis tar det en studieperiod för att verkligen förstå den invecklade denna unika poetiska formen. För våra syften, därför ska vi bara försöka att definiera den i dess mest grundläggande statliga. Förenklat, är en pantun kännetecknas av en rad quatrains efter en ABAB rimmade systemet. Dess mest unika karaktärsdrag har något att göra med dess något repetitiv karaktär. Detta är en del av reglerna i pantun-linjer i varje strof måste väckas till liv i nästa strof. I en traditionell pantun, till exempel, är den andra och fjärde raden i varje strof gjorde i den första och tredje raden av efterföljande strofen. Den första och tredje raden i första versen, tiden, sätts i omvänd ordning innan han blev den första och fjärde raden i sista strofen. Den första och sista raderna i dikten är vanligtvis desamma.

Eftersom pantun är egentligen en följd av muntlig tradition, många kompositörer av Malaysias mest kända pantun är okända. För de flesta entusiaster, är namnet på en pantun skapare mycket mindre viktig än pantun själv. Intressant, eftersom pantun är ett uttryck för både ung och gammal, fattig och rik både har den en tendens att skära tvärs igenom de socioekonomiska grupper, och kan verkligen skryta med sig själv som en konstform för massorna.

Några västra exempel på en pantun är Föräldraguide Pantoum av Carolyn Kizer och Baby's Pantoum av Ann Waldman.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.