Vad är en Divide and Conquer strategi?

Söndra och härska strategi, också känd som "söndra och härska strategi" är ofta tillämpas i arenor för politik och sociologi. I Söndra och härska strategi en makt bryts annan makt i mindre, tar mer hanterbara bitar, och sedan kontroll över de delar en efter en. Det tar en mycket stor makt att genomföra Söndra och härska strategi. För att kunna bryta upp en annan makt eller regeringen skall erövrare ha tillgång till starka politiska, militära och ekonomiska maskiner. I syfte att behålla makt och inflytande, stora regeringarna ofta kommer att arbeta för att hålla mindre befogenheter och regeringar från förena. Faktum är att denna användning av principer inom Söndra och härska strategi är vanligast. Det är mycket lättare att undvika att små befogenheter att länka krafter än att bryta isär dem när de har anpassat.

Ledare som utnyttjar Söndra och härska strategi kan uppmuntra eller stödja fejder mellan mindre befogenheter. Denna typ av politiskt manövrerande kräver en stor förståelse för de folk som manipuleras. För att främja fejder, till exempel, måste man förstå den politiska och sociala historia parternas avsikt att delta i fejder.

Söndra och härska strategi även metoder för att styra medel och resurser för små erövrade parterna. Till exempel kan en kraftfull ledare uppmuntra en mindre kraftfull ledare att göra okloka ekonomiska beslut för att dränera de mindre makt resurser. Detta är ofta framgångsrika om ledarna för de mindre makterna har uppblåsta egon och storhetsvansinne. Det är viktigt att notera att denna form av Söndra och härska strategi är endast effektivt om de mindre makt låter sig påverkas av de större makt.

Söndra och härska strategi användes i stor utsträckning av de romerska och brittiska imperierna. Båda supermakterna spelade små stammar och grupper mot varandra för att kontrollera sina länder och territorier. Söndra och härska strategi användes av romarna när de tog Storbritannien, när det brittiska imperiet var Indien, och när det anglo-normanderna tog Irland. Söndra och härska strategi är en stapelvara politisk strategi och används fortfarande i många länder idag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.