Vad är Shakespeares tragedier?

Den mest berömda av alla låtar, vissa experter föreslår, är William Shakespeare's tragedier. Dessa låtar skrevs under hela sin karriär, som börjar med en två av hans tidigaste låtar, Titus Andronicus och Romeo och Julia . Mellan 1600-1607, en period som sammanföll med slutet av glittrande elisabetanska ålder och ökningen av Stuart monarkin, skrev Shakespeare sju dramatiska verk: Hamlet , Othello , Macbeth , Kung Lear , Antonius och Cleopatra , Timon av Athen , och Troilus och Cressida .

Shakespeares tragedier kan delas in i två olika grupper. Kärlek, eller "hjärta" tragedier av Romeo och Julia , Antonius och Cleopatra och Othello , innebära ett par älskande slits sönder av ödet och samhälle. I dessa tre spelar, huvudpersonerna inte är herrar över sitt eget öde, men bönder dras med mot döden eller bestående separation av krafter utom kontroll. Othello och Troilus och Cressida har enligt vissa experter vara gränsfall hjärta /head tragedier, eftersom de kombinerar inslag av båda genrer. Den återstående "huvud" tragedier definieras genom sitt förhållande till grekiska filosofen Aristoteles teorier om dramatiska tragedi. De har ett dödligt-brister protagonist fullt kapabel att fri vilja som tyvärr har hans goda egenskaper lösas genom ego. Hjälten i Shakespeares tragedier är alltid inför möjligheter till inlösen, men aldrig kan ta dem i tid, vilket leder nästan alltid till döden.

Hamlet och Macbeth båda kretsar kring frågor av när och under vilka omständigheter det är korrekt att gripa makten. Hamlet, inför vetskapen om att hans farbror kungen är en förrädare och mördare, är fortfarande inte kan övertyga sig själv att vidta några åtgärder, från självmord till furstemord. Macbeth är fullt medveten om att kung Duncan är en god människa och konung, men låter profetia och hans egen ambition att övertyga honom att döda Duncan och ta tronen. Båda tecken ignorera deras moraliska impulser och ta vägen till sin egen död. Den åldrande och möjligen galen kung gör en helt annan tragisk resa i Kung Lear . I detta drama ger Lear bort eller förlorar sin tron, mark, bostäder, och även kläder efter att han dödligt felbedömer sin yngsta dotter, Cordelia. Kung Lear är ofta som den mest tragiska av Shakespeares tragedier, som Lear slutändan löser sig, bara lida död Cordelia och sig själv. Det blodigaste av Shakespeares tragedier är hans tidigaste, Titus Andronicus , som tros ha skrivits under 1590-talet. Titus Andronicus medför en romersk general som offrar son till en besegrad fiende. Detta börjar en ond cirkel av hämndlysten handlingar, som slutar med Titus 'dotter med händerna avskurna och tunga skars av, och hennes angripare bakas i en paj och serveras till sin mor. Titus Andronicus är inte typiskt för Shakespeares stil i alla andra spelar, och anses ofta av experter vara Shakespeares försök att skriva en elisabetanska Revenge Play, en populär stil i sin ungdom.

Timon av Athen är kanske den minst kända av Shakespeares tragedier. Det innebär en grekisk Misantropen, Timon, som förlorar alla sina pengar och väljer att skylla staden, snarare än sig själv. Timon dör i öknen efter att ha betalat en rebell för att fortsätta sina angrepp mot Aten. Denna lek är allmänt illa omtyckta av forskare, och vissa till och med tror att det kan vara resultatet av ett dåligt samarbete mellan Shakespeare och en annan författare.

Shakespeares tragedier oftast dela flera funktioner. De flesta börjar i ett ordnat samhälle och gå mot kaos, som hjälten låter sina brister att pröva honom. Ofta är detta kaotisk förändring avspeglas i den naturliga världen, med stormar och märkliga dimmor är karakteristiska. Viktigast av allt, det spelar funktionen hjältar som publiken kan identifiera sig med och tycker synd om. Huvudpersonen i Shakespeares tragedier är inte bovar eller helgon men generellt goda människor förstöras av det egna jaget eller sjuka öde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.