Vad är Oxford English Dictionary?

The Oxford English Dictionary (OED) föddes 1857 när språkvetenskap Society of London konstaterat att en omfattande och grundlig ordbok i engelska språket inte existerade. Sällskapet har beslutat att börja arbeta på en historisk ordbok som skulle spåra rötterna till det engelska språket, och inkluderar ålderdomliga ord och meningar som inte längre används. Projektet, idag känd som OED, är allmänt erkänd som den mest omfattande engelska ordbok som finns. Det OED inte skall förväxlas med en traditionell ordbok. De flesta ordböcker inkludera den senaste innebörden av ett ord, tillsammans med ett uttal guide. En OED post inleds med en förteckning över ord, alternativa stavningar, och nuvarande uttal tillsammans med alla gällande definitioner.

Här upphör likheterna. Posten vidare spåra ordet indikerar när den infördes till det engelska språket, hur betydelsen av ordet har förändrats, och etymologi av ordet. Den OED omfattar ord som används så långt tillbaka som Medelengelska och en del poster är för ord som är betydligt äldre, även om innebörden av ordet sedan har ändrats. Alla bidrag stöds av citat, som är omsorgsfullt hand samlats in från hundratals år av engelsk litteratur. Det OED tog lång tid att komma igång. Trots att det bestämdes år 1857 att ett sådant företag som behövs för att börja, var en redaktör inte kontrakterats förrän 1879, då James Murray väcktes ombord. Man beräknar att hela projektet skulle ta 10 år, och omfattar fyra volymer. Projektet tog faktiskt 70 år, går igenom flera redaktörer, och omfattade 10 volymer. Volymer av OED släpptes individuellt till ivrigt väntande akademiska allmänheten, med först publicerades 1884.

färdig var den första utgåvan av OED 1928. Fem år senare, publicerades ett tillägg till ordlistan. Eftersom engelska är ett levande språk, kräver ordboken ständig översyn för att förbli aktuell och korrekt. En andra tillägg gavs ut mellan 1972-1986, och en hel del tid har investerats i modernisering av OED på 1980-talet, när de poster började omvandlas till en elektronisk databas. År 1989 publicerades den andra och senaste upplagan, följt av en CD-ROM-version av OED 1992. En tredje upplaga är på gång, även om publiceringsdatum är osäker.

Den andra upplagan av OED, publicerades 1989, innehåller 291. 500 poster. De flesta av posterna detalj flera betydelser av ett ord, med den längsta posten som för ordet "set", som omfattar 430 sinnen eller användningar av ordet. En komplett Second Edition OED väger 151 pounds (68 kg) i 20 volymer. En mindre version, kallad Compact OED, är tillgänglig, och består av två delar mycket tät text, väger in på 15 pounds (6 kg).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.