Vad är Orton-Gillingham Approach?

Orton-Gillingham metod för läsning och skrivning har utvecklats i den 20: e århundradet. Genom att använda en mångfacetterad strategi för att förstå att läsa och skriva, ansåg grundarna att informationen skulle bli mer kraftfullt implanteras i medvetandet hos studenterna. Den Orton-Gillingham metod används sällan i offentlig utbildning i dag, men har funnit en del acceptans i klasser för barn med inlärningssvårigheter, dyslexi, eller autism.

Grundarna av denna inlärningsmetod som båda var anställda vid prestigefyllda Columbia University. Anna Gillingham var en utbildning specialist med en historia av lärare framgång utbildning. Samuel Orton var en mycket respekterad patolog och psykiater med ett särskilt intresse av att studera barn med inlärningssvårigheter. Gillingham införlivas Orton: s metoder i hennes manualer, så småningom publicera vad som skulle bli standard för Orton-Gillingham metod, Korrigerande Utbildning för barn med funktionshinder i Reading, stavning och PENNFÖRING . First published in 1935, skulle boken blir snabbt till grund för det främsta sättet att läsa och skriva utbildning i amerikanska offentliga skolor. Den Orton-Gillingham strategi betonade flera disciplin stil lärande. Förutom att kopiera ett brev ner, skulle studenten talar även det högt, och använder sin hand, dra den i luften. Förespråkarna anser att detta ger en tredubbel förstärkning, vilket ger ett barn flera triggers för att hjälpa honom eller henne minnas bokstav eller ett ord. Förutom triple-verkställas lärande, är lärare tänkt att arbeta på ett strukturerat sätt. Bokstäver bör vara helt uppfattas innan man övergår till ord, meningar och så vidare. Om senare svårigheter uppstå i fråga om att ett visst begrepp, bör läraren börja om från början. Detta gör Orton-Gillingham metod svår att använda i stor grupp inställningar, eftersom eleverna kan lära sig mycket olika takt. Variansen i elevernas förståelse tros vara en av orsakerna till att metoden fungerar bäst i en-mot-en eller små situationer grupp.

Trots den utbredda användningen av Orton-Gillingham tillvägagångssätt flera vetenskapliga studier om effekterna av programmet har återvänt blandade eller motsägelsefulla resultat. Trots metoden oförmåga att bevisa enhetligt effektivt används i stor utsträckning, är det fortfarande anses vara till fördel för små barn eller de som kämpar med dyslexi eller andra inlärningssvårigheter. En ideell organisation som heter The Academy of Orton-Gillingham Rättstillämpare och Lärare övervakar korrekt användning och inlärning av Orton-Gillingham tillvägagångssätt. Denna organisation, baserad i New York, erbjuder ackreditering till institutioner och lärare, särskilt när det gäller att hjälpa dyslektiska elever.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.