Vad är Metaphysics of Quality?

Under det tidiga 1970 släppte författaren Robert Pirsig en filosofisk (och många tror semi-självbiografiska) roman heter Zen och konsten att sköta en motorcykel (ZaMM). Skenbart är romanen om en far och son terränggående motorcykel resa för att återförenas med en mentor som heter Phaedrus. I verkligheten, avgår berättaren ofta från tomten att leverera en rad filosofiska samtal, som han kallar "chatauquas", efter en indisk tradition. Dessa chatauquas ligga till grund för en filosofi som kallas Metaphysics of Quality.

Konceptet för Metaphysics of Quality började efter Pirsig och några av hans kollegor hade en diskussion om ordet "bra". En skola föreslås också att "bra" var faktiskt kvantifieras, även om den inte kunde mätas vetenskapligt. När vi säger att en målning är bra, vad vi egentligen säger är målningen innehåller ett visst mått av "god". Som samhälle, är vi naturligtvis dras till föremål och idéer som innehåller mer "goda" än andra. Pirsig motiverat att "bra" fungerade som ett substantiv så mycket som ett adjektiv, som ledde till begreppet "kvalitet" som en filosofisk mätning av godhet. Den metafysik kvalitetsfilosofi tyder på att individer och samhällen såväl som alla drivs av en strävan efter kvalitet. Till exempel, om ett litet barn presenteras med två smörgåsar, en med biff och den andra med Bologna, har barnet ingen anledning att välja en över den andra. Båda smörgåsar skulle innehålla skiftande kvalitet. En vuxen som har smakat biff dock nästan alltid välja biff smörgås, eftersom sandwich skulle få en högre kvalitet. I en större mening, är kulturer och samhällen också drivs av en strävan efter högre kvalitet, som förklarar hur dynamiska städer som New York och Paris fortsätter att växa och expandera. Den Metaphysics of Quality adress också en naturlig utveckling av kulturen. En man som lever ensam på en avlägsen ö har bara en standard för att leva efter, och det är fysisk överlevnad. Om flera fler människor anslöt mannen på ön, då den naturliga utvecklingen skulle vara genomförandet av sociala koder. När alla dessa människor inrättat en social struktur, då en mer intellektuell struktur naturligtvis skulle uppstå. Det Metaphysics of Quality antyder att de tre nivåer i samhället-det fysiska, sociala och intellektuella-fungerar som en form av kontroll och balans. En annan aspekt av Metaphysics of Quality är en undersökning av Quality själv. Pirsig tror att vi aldrig riktigt kan se Kvalitet i arbetet, eftersom det är i ständig eller dynamisk rörelse. Vad vi ser är resultatet av denna dynamiska kvalitet. Till exempel kan vi besöka ett museum och se Leonardo Da Vincis "Mona Lisa". Denna målning skulle innebära en statisk form av kvalitet, eftersom vi kan granska den fysiskt och tilldela en nivå av "god". Den dynamiska aspekten av kvalitet, dock svept över konstnären hundratals år sedan och inspirerade måleri. En del kritiker av Metaphysics of Quality tyder på att Pirsig lånade mycket från befintliga filosofier och hans ursprungliga koncept helt otillräckliga för andra 20th Century filosofer. Efter offentliggörandet av Zen och konsten att sköta en motorcykel , Pirsig själv tog tid att kodifiera sin Metaphysics of Quality. Hans uppföljning roman, Lila , har fortsatt att expandera sin ursprungliga begreppen kvalitet och dess effekter på moraliska val. Phaedrus, berättaren från ZaMM , stöter en bekymrad kvinna vid namn Lisa, vars liv beslut som inspirerar honom att granska Kvalitet som en utredning om moral.

metafysiken kvalitet kan vara en utmaning för dem obekanta med avancerade filosofiska teorier. Reading båda Pirsig filosofiska romaner är ett viktigt första steg mot en förståelse av grundläggande begrepp. Det finns också studier guider som finns och som kommer att svara på många frågor läsare kan ha. Essäer av anhängare och kritiker av Metaphysics of Quality både kan även vara upplysande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.