Ska jag säga "svart" eller "African American"?

Begreppen "svart" eller "Black" och "African American är båda ofta används för att hänvisa till amerikaner med afrikanskt ursprung. Det råder viss förvirring om vilken term är lämpliga, vilket kan vara smärtsamt för människor som vill undvika att förargelse, och frågan kompliceras ytterligare uppdelning i samhället av amerikanerna av afrikansk härkomst om vilken term. Om möjligt är det bästa sättet att besvara frågan om vilken term är att be den person du talar om hans eller hennes mandatperiod företräde. Det är mycket lättare att beskriva de villkor som inte längre anses lämplig, färgad och neger Användning av termen "svarta" har daterats till 1960-talet och 1970-talet och medborgarrättsrörelsen. The Black Power rörelsen stark förespråkare för att använda "svart" för att ersätta den föråldrade "neger", och många amerikaner av afrikansk härkomst börjat anamma sikt. Andra föredrog "Afro American", en tidig blandning av "afrikanska" och "American. " Under 1980-talet, "African American" började se allmänt bruk, och ordet blev snabbt mycket populär.

Argumentet för att säga "svart" är att det är ett begrepp som avser rent hudfärg, erkänner det faktum att människor från Afrika kommer i en mängd olika nyanser och färger. Använda "svart" också gör att människor kan skilja mellan amerikaner med slav förfäder, som kanske inte har en nära anknytning till Afrika, och nya invandrare från Afrika. Denna term omfattar även amerikaner i slav härkomst som invandrat från Karibien, eftersom dessa personer kan känna en närmare anknytning till platser som Haiti och Jamaica än Afrika.

Människor kan också föredrar att använda "svart" därför att det omfattar personer som är biracial, vilket gör att människor som själva identifierar sig som svarta att använda termen, även om deras härkomst är blandad. Andra använder termen som en fråga om stolthet, firar sin hudfärg och sin kulturella identitet. Begreppet tillåter även användaren att ta kontakt med andra människor med liknande arv hela världen, ungefär som "vita" hjälper människor med ljus hy, och "brun" förenar människor med olika hudfärger. I förmån för "African American" är en sedan länge etablerad tradition i USA att hänvisa till personer med etnisk härkomst som "Etnicitet American," som i "Japanese American", "tyska American" eller "Greek American. "Begreppet är tänkt att erkänna den afrikanska härstamning alla amerikaner med afrikanska arv, oavsett om de invandrade från Ghana förra veckan eller härstammar från slavar förde till Amerika på 1500-talet. En del människor föredrar denna användning eftersom det innehåller en nick av respekt för deras etniska arv.

Om du inte är säker på vilken term är lämpligt, det är nog säkrast att använda "African American", eftersom de flesta människor förstår att folk försöker vara respektfull när de använder denna term. Du kan lätt korrigeras av någon som föredrar att bli kallad "svart", men han eller hon vanligtvis förstår att dina avsikter i att säga "African American" var bra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.