In His Dark Materials, vem Metatron?

karaktär Metatron är en ängel i fantasy-serien His Dark Materials av Philip Pullman. Böckerna följer en episk kamp där människan löner ett krig mot himmelriket, och Metatron fungerar som den näst antagonisten i detta krig. I Mythos av böcker, är Guds karaktär som avses som myndigheten, och anges som den första ängeln som uppenbarade i universum. Han använde denna unika position att hävda dominans över änglarna som kom efter honom, om sig själv som skapare av universum.

Metatron är inte en av dessa änglar som ursprungligen visades, men i själva verket är en dödlig människa som gjordes till en ängel när han dog, i likhet med andra änglar som uppträder i boken, såsom Baruch. Ändå stiger Metatron att bli den mäktigaste av änglarna, bortsett från myndigheten, trots sin dödliga förflutna. I sitt jordiska liv, var Metatron en man som hette Enok, som var son till Jared , son till Mahalalel, son till Kenan, son till Enos, son till Seth, son till Adam. Hans bror, Baruch, blev också en ängel efter hans jordiska död, trots att han utvisades senare och gjorde uppror mot myndigheten och gick med i kriget mot himmelriket.

När han blev en ängel, växte Metatron i makt och så småningom blev Regent för myndigheten, som hade blivit gammal och till synes senil. Som Regent tog Metatron över den faktiska regeln om himmelriket. Inom ramen för boken är Metatron förbereder sig för att ingripa i dödlig angelägenheter genom de många universum delas i boken. Han ser kyrkan som inte är tillräckligt stark i många världar, och försöker ta en direkt hand i livet för dödliga män och kvinnor, vilket i praktiken skapar en direkt diktatur of Heaven.

Metatron attacker de två huvudaktörerna i boken, Will och Lyra, och försöker döda dem för att få sina händer på Subtle Knife. Hans karaktär är inte speciellt framtagna på, men han framstår som tyrannisk, villig att utgjuta blod för att uppnå sina syften, och kunna exil sin egen bror från himmelriket. Metatron har visat sig ha en svaghet i köttet, som blivit över från hans jordiska liv. Karaktären av Mrs Coulter förför honom i slutet av boken, vilket gör honom till att kastas in i en avgrund som inte ens han kan återvända. Namnet Metatron kommer från en ängel som visas i traditionerna av den judisk-kristna religioner. Även om han inte vare sig i Gamla Testamentet och Nya Testamentet, Tanakh, eller Koranen, framstår han i flera senare källor. I den tredje boken Enoks i vissa judiska traditioner historien Enochs omvandling till Metatron ges, som troligen var Pullman drog sin inspiration. I olika talmudiska traditioner, är Metatron beskrivs ibland som en mindre gudom, en "sekundär YHVH," även om andra avsnitt framgår att påpeka att han är helt enkelt en ängel. Metatron beskrivs ofta som de viktigaste ängel, och ges ofta rollen som budbärare eller skriftställare Gud, registrering Israels historia, och förmedla budskap till både Sammael och Gabriel.

ingen tradition inte inkräkta ängeln Metatron någonsin Guds roll som gud, men den roll Pullman ger honom har mycket gemensamt med tidigare traditioner och kallade honom en mindre gudom. Elisha ben Abuya är även beskrivs i ett stycke, efter att ha sett Metatron sitter som bara Gud själv kan, som sagt, "Det finns faktiskt två makterna i himmelen!" Även om detta senare visades vara felaktig i samma avsnitt, denna tolkning kan hjälpte till grund för Pullmans karaktär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.