I den grekiska mytologin var Vem Hippolyta?

I den grekiska mytologin var Hippolyta en kraftfull kvinna som styrde amazonerna, en stam av krigare kvinnor som tog enbart döttrar. Amazonerna var föremål för fruktan i den grekiska kulturen, och många myter beskriver dem som extremt hård och kraftfull. Många historier berättas om Hippolyta, och de har olika ändelser, till exempel, har hon blivit dödad av Theseus, hans son, Hercules, och även hennes följeslagare Penthesilea i olika berättelser. Vissa mythologists har föreslagit att "Hippolyta" var egentligen flera olika kvinnor, och det förklarar de olika ändelser i historier berättade om henne.

De flesta myterna är överens om att Hippolyta var dotter till Ares, guden av krig. Ares gav Hippolyta en speciell gördel som tecken på sin makt och myndighet över Amazonas. Som ledare för en stam av starka kvinnor, deltog Hippolyta i flera bataljer, bland annat Amazonomachy, en legendarisk strid som rasade mellan greker och amazonerna. I många berättelser är Amazonomachy tänkt att fungera som en metafor för att beskriva dominans av barbarerna av grekisk kultur.

Enligt vissa berättelser, Hippolyta var vid ett tillfälle kidnappades av Theseus. Födde Theseus en son vid namn Hippolytos, och kastades slutligen undan till förmån för en mer tilltalande brud. Vissa legender hävdar att Hippolyta stormade in när Theseus var att täta lovar att hans nya fru, svor elände för alla närvarande, och hon blev dödad i striden, antingen genom Theseus eller av misstag av en annan Amazon.

Hippolyta visas också i legenderna om mödor av Hercules. Enligt berättelser ombads Hercules för att hämta den gördel Hippolyta för Admete, dotter till Eurystheus. När Hercules nådde amazonerna, var Hippolyta så nyfiken på honom, att hon gav upp bältet villigt. I vissa berättelser, gudinnan Hera var så rasande här lätt seger som hon smet in bland amasoner och hävdade att Hercules planerade att lura dem, vilket kvinnorna att attackera skeppet Herkules. Under den följande striden, dödar Hercules Hippolyta och flyger i vissa berättelser.

Hippolyta och hennes amasoner är intressanta karaktärer i grekisk mytologi. Det är fullt möjligt att en stark stam av kvinnor verkligen fanns vid ett tillfälle, för att inspirera folk memorialize dem i myter och legender. Lest en förhastade slutsatser om grekisk attityder mot kvinnor, bör det påpekas att grekisk kultur och mytologi vördade många starka kvinnor som Hera, Athena och Artemis. Den ultimata triumfer över Amazonas i grekisk mytologi kan ha mer att göra med begreppet amazonerna som en primitiv stam än med deras kön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.