I den grekiska mytologin, som var Penelope?

Odysséen av de gamla skalden Homeros, är Penelope hustru till Odysseus, huvudpersonen i den episka berättelse. I Odysséen, väntar Penelope tjugo år för mannen att återvända från det trojanska kriget. Tillsammans, Penelope och Odysseus är föräldrar till en son, Telemachos. Odyssevs många omläggningar längs sin väg hem utgör en viktig del av verksamheten på den episka dikten. Medan han är borta på dessa äventyr, av vilka många är mycket farliga, Penelope ansikten bekymmer i sitt eget hemma.

Medan Penelope överlåts till styr och ställer, måste hon möta amorösa förskott många giriga friare. Även om hon har inget sätt att bevisa det, anser Penelope att Odysseus fortfarande lever och kommer att komma hem en dag. Friarna tro något annat. De är intresserade av att gifta sig med Penelope och överta Odyssevs kungarike Ithaka. Penelope är dock fortfarande trogen genom ett listigt knep. Hon håller med om att hon kommer att välja en friare att vara hennes make när hon slutar vävning en begravning svepning för Laertes, Odysseus 'äldre far. Hon arbetar vid sin vävstol varje dag. Men varje natt hon tar upp en del av slöja så att det aldrig färdig.

Tyvärr, en av Penelopes tolv pigorna upptäcka hennes knep och avslöja det för friarna. Hon bestämmer sig då att sätta friarna till en utmaning att välja en av dem som hennes make. När det är dags för utmaningen att ske har dock Odysseus tillbaka. Eftersom han var osäker på staten att Ithaca skulle vara på hans återkomst, förklädd han sig själv som en tiggare. Men när han vinner utmaningen, hans verkliga identitet avslöjas och han är åter på sin tron.

Även Penelope traditionellt ses som en siffra på trohet, har nyligen avläsningarna av Odysséen visat henne att vara mer komplexa. Det är möjligt att Penelope vara gifta sig med en av friarna, och även haft deras förskott ibland. År 2005 offentliggjorde Margaret Atwood boken Penelopiad , som är en återberättelse av Penelopes liv. Programmet fokuserar också på en händelse i slutet av Odysséen där Odysseus hänger tolv av pigorna som hade levt med Penelope i hennes frånvaro. Penelopiad tigger fascinerande frågor om Penelope. Hur var det att bo i ett hus omgiven av friare medan hennesmannen var borta i flera decennier? Var det svårt att vara en kusin till Helena av Troja, som var av en skönhet som inte kan överträffas? Och vad hände egentligen under dessa tjugo år som hon levde som en enda kvinna?


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.