I Bokbinderi, är vad Gauffered kanter?

Gauffered kanterna på en inbunden bok har inretts med strukturerad slingor och fördjupningar, vanligtvis i samband med förgyllning. Europeiska bokbindare utvecklat denna mycket utsirad form av prydnad under slutet av 15: e talet som fortsatte in på 1800-talet. De använde värme, verktyg och rullar, för att skapa indrag mönster eller veckad mönster ovanpå förgyllningar. Också känd som jagade eller goffered, gauffered kanter härrör från det franska ordet för "honeycomb". Med uppfinningen av pressar, ville de små skrivkunnig klass att äga en bok som var så elegant och genomtänkta som möjligt. Således, featured de guldbokstäver, band förslutningar, broderade täcker trasa och förgyllda kanter täckta med ett tunt skikt av äkta guld löv. För att ytterligare försköna tjocka sidor, var kanterna utsökt snidad eller imponerad verktyg kallade pointillé. De späda, kan upprepa motiv påminna om färgade tapeter. Designen är inte genom bläck, men, men en variant på prägling. Förgyllning inte bara komma i egentliga ljusa guld färg, men andra metalliska nyanser. En teknik som ingår skiktning bladguld i olika färger och imprinting eller skrapa bort design till olika djup för att simulera bläck. En annan teknik som används för en enda pekade pointillé att skapa former ur en rad punkter. Pastischer av blommor, vaser och band dekorerade kanterna.

Historiskt gauffered kanterna var vanligast förekommande 1. 590-1. 650. Den senaste tidens Tillkomsten av tryckpressen uppmuntrade hantverk böcker som de små, skrivkunnig klass värderas som konstverk. Till exempel var en utsökt version av en latinsk Nya testamentet finns med skinnband, träsnitt illustrationer, och förgyllda och gauffered kanter.

En gauffering väckelse slags inträffade långt senare, i slutet av 18th och 19th århundradena. Även om det fanns en stor, skrivkunnig europeiska och amerikanska befolkningen, överdådigt specialutgåvor av biblar, uppslagsverk, ordböcker, eller poesi motverkas popularitet billig, snabb dime romaner. Publishers försökte lyfta boken till en bit av artisteri som skulle omhuldas för kommande generationer. Nostalgia skapade Tomes som påminde läsarna av en tid när det var handgjorda med stor omsorg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.