Vem är "The Man"?

"The Man" är en term som används för att beskriva en person eller organisation vid makten. Det får tillämpas av svarta att beskriva vita vid makten, eller den kan tillämpas av alla motkulturella rörelse för att beskriva den grupp som de ser som en förtryckare. Många kommer också att beskriva sin chef som "The Man", särskilt när det finns en upplevd fall av förtryck och dominans. Som en positiv term, "The Man kan användas för att beskriva någon som är på höjden av sin farkost, eller på något sätt innehar en upplevd överlägsenhet över alla andra. Denna mening går tillbaka till åtminstone mitten av 19th century, då den kan ses i många texter. Denna känsla av "The Man" i den moderna världen är främst samman med African American slang, men under de senaste åren har det blivit mer genomgripande i hela samhället och är nu ofta hörs i många delar av den amerikanska kulturen.

Det första belagda använda frasen "The Man" för att beskriva en boss Figuren visar upp 1918, men det är troligt att uttrycket har sitt ursprung mycket tidigare än så. Vissa historiker har föreslagit att "The Man" var en förkortning av frasen "Bank Man" som används av afroamerikaner i den post-Civil War Syd, som beskriver någon som ständigt hassling dem om att inte göra utbetalningar i tid. Begreppet blev sedan generaliseras till alla som krångel en grupp människor, och slutligen bara att alla som befann sig i en dominerande ställning att de uppfattades som missbrukar.

Även använts i årtionden innan, det var inte förrän på 1960-talet som "The Man" började se utbredd användning i USA. Den användes tidigt av den svarta militanta rörelsen för att beskriva de vita förtryckarna att rörelsen kämpade mot. Ett antal tidningar citat från eran använda begreppet, och fick snabbt valuta, både bland svarta aktivister och de som kämpade för solidaritet med dem. I slutet av 1960-talet "The Man" den använts ett antal olika motkulturella grupper för att beskriva de upplevda förtryckarna de kämpade emot. Oftast "The Man" beskriver regeringen eller en specifik regering grupp, men det kan också tillämpas på en enskild person som ses som särskilt representativa för större förtryckande politik. Termen kan också användas för att beskriva en amorf, ospecificerad byrå av förtryck, ses som ansvariga för ett obegränsat antal missförhållanden i världen.

Det finns ett antal gemensamma fraser att använda termen, i allmänhet i nedsättande bemärkelse. Till exempel, om du känner att ditt liv inte går enligt plan, eller att du inte kan ta en paus, kan man säga att "The Man håller ner dig. " Detta innebär att en extern kraft är aktivt försöker hålla dig från att lyckas. När du sätter ut till kamp mot en etablerad kraft i världen, särskilt i en radikal eller protest-oriented fashion, kan du prata om "Stickning det till mannen. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.