Vem är Spiderman?

Spiderman, eller rättare "Spider-Man", är en av de mest kända och populära superhjälte tecken, och skapades först i början av 1960-talet av serietecknare Steve Ditko, och författaren Stan Lee. Hans första framträdande i en komisk var i 1962 års Amazing Fantasy # 15 , publicerad av Marvel Comics, och hans popularitet var så omedelbar, att Marvel mycket snabbt skapat en rad serier som särskilt ägnas åt Spiderman. Spiderman, på många sätt utgör ett avsteg från den typiska hjälten i tiden, och var delvis inspirerat av det ökande intresset för serier som tonåring marknaden. Lee och Ditko ville skapa en karaktär som skulle relatable till tonåringar, och de verkligen åstadkommit detta mål. Varje superhjälte har ett ursprung berättelse, ett sätt på vilket den lilla människan på något sätt blir extraordinärt. Spiderman är inte annorlunda. När vi först träffa Peter Parker, han är ett socialt tafatt, blyg högt schooler som på ett vetenskapligt resa blir biten av en radioaktiv spindel (på 2000-talet filmversionen detta ändras till en genetiskt modifierad spindel). Parkers blod påverkas av detta bett, och han är plötsligt starkare, mycket snabbt, och kan skjuta duk, klättra byggnader och hoppa långa sträckor.

Efter Peters farbror dödas, Peter tar på sig rollen som många superhjältar gör, av medborgargarden, och han är inte alltid väl emot av media i detta försök. När Peter börjar arbeta som fotograf, gör sin tidning arbetsgivare allt han kan för att förtala Spiderman i pressen. Senare blir Spiderman något för de inhemska hjälte för människorna i New York City. Hur många har hävdat gör Spiderman mest tilltalande är att hans alter ego Peter Parker är verkligen sann person. Eftersom denna hjälte börjar som Peter, förblir han Peter, till skillnad tecken som Stålmannen /Clark Kent som antar ett alter ego som verkligen inte motsvarar deras sanna natur. Peter är en svår men mycket intelligent "vetenskap nörd" och han plågas av problem som att försöka ta sig igenom college för lite pengar, hjälpte sin faster May efter hans farbror Ben dör, och försöker att balansera hektiska schema av medborgargarden mot svältande student , och senare lärare. Peter är i huvudsak den genomsnittliga kille, med alla problem av det genomsnittliga tonåring och sedan unga vuxna, vilket gör honom mycket tilltalande.

Även om 2000-talet filmen versionerna av Spiderman fokusera på Peters kärlek till sin granne Mary Jane (MJ), den tecknade ursprung berättelse skiljer sig i detta avseende. Peter har en flickvän i gymnasiet, Gwen Stacy, som skildras i tredje moderna filmen som en potentiell kärlek intresse. Förbli trogen ursprung historien skulle Gwen har dykt upp i den första filmen, som flickvän till Peter, och skulle ha dödats av Green Goblin. MJ är en kompis i serierna, som senare blir romantiskt involverade med Peter, och de två är gifta långt senare i den tecknade serien.

En ström som går genom hela serietidningar och filmer är idén om ansvar makt, eller "med stor makt kommer stort ansvar. " Peter är inte bara en superhjälte som tror på instinkt och våldsamt utförsel hans nemeses. Istället han är en tänkare, som försöker, i många fall, för att skapa rättvisa i hans värld. Han förstår vilken typ av makt, och dess korrumperande kraft, och strävar efter att förbli fria från bismak av korruption, så att han kan se saker klart. Många av hans nemeses är starka karaktärer som väljer att använda sin makt eller intelligens i korrupta och skurkaktig sätt. Peter är inte alltid lyckas stå emot maktmissbruk, men kanske en del av hans överklagande är hans ständiga kamp för att bli en bättre människa, inte bara en mer kraftfull superhjälte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.