Vem är Prometheus?

Prometheus är en gestalt ur den grekiska mytologin som troligtvis är mest känd för sin stöld av elden från gudarna på berget Olympus. Liksom många andra karaktärer i den grekiska mytologin finns en rad berättelser om Prometheus och hans liv, och han har medverkat i klassisk grekisk litteratur och spelar. Hans gåva av eld mot mänskligheten ibland betraktas som en dubbel gott och ont, eftersom eld kommer tekniska framsteg och kunskap, två saker som gör människors liv mer utmanande utöver roligare.

Enligt de flesta myterna, Prometheus var en titan, en av en ras av äldre gudar som styrde Grekland till de olympiska gudarna uppstod. Några myter har Prometheus själv skapa människan av lera, och Zeus undanhålla eld från männen eftersom han var missnöjd med dem. I andra myter, lurade Prometheus Zeus i plocka ben än kött, vilket leder Zeus att vägra brand som straff. Titan var också begåvad med förmåga förutseende, och han påstås ha förutsagt undergång Zeus i händerna på ett av sina barn, men han ville inte avslöja ett namn, upprörande Zeus.

Efter Prometheus stal elden från gudarna och förde det till människor, Zeus förment fastkedjad Prometheus vid en klippa som straff. En fågel, vanligtvis en örn utan en gam i vissa berättelser, var stationerad över Prometheus att slita ut hans lever flera gånger, eftersom han lever växte tillbaka varje dag. Eftersom Prometheus är ibland beskrivs som biträdande jurist och vän till Zeus, är detta straff ofta utformats som ett allvarligt svek. Herakles, en grekisk hjälte, sägs ha befriat Prometheus efter 30 år i fängelse, vilket också rasande Zeus. finns flera andra berättelser förknippade med Prometheus, några berättelser, till exempel säga att Zeus skapade Pandora och skickade henne till jorden som en form av hämnd för stöld av brand. Prometheus är ibland också äran att få litteratur och konst till människor förutom brand, och i vissa myter han behandlas nästan som den kristna figur Adam, som spelade en mycket viktig roll i mänsklighetens historia. I dessa myter, ger Pandora mörker, ondska och elände i världen, vilket vissa människor att förknippa henne med Eve.

Vissa moderna konstverk och litteratur Prometheus använda som en allegorisk figur, vilket motsvarar en sträcka för kunskap och information som radikalt kan förändra människans tillvaro. Andra höja Prometheus som en heroisk och intelligent figur som lyckades lura gudarna och förbättra levnadsvillkoren för människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.