Vem är Narcissus?

Narcissus i den grekiska myten är en vacker grekisk pojke som befinner sig så attraktiv, faller han kär i sin egen spegelbild. Från denna berättelse vi härleda begreppet narcissism innebörd är besatt av sig själv. Det finns flera varianter till berättelsen om Narkissos, som mer eller mindre stöd för denna mening. En alternativ version av Narcissus myten är att Narkissos hade en syster som han älskade mycket. I vissa versioner han är kär i sin syster, som inte var ovanligt i grekisk mytologi. Två klänning desamma och är alltid tillsammans tills syster dör. Narcissus chanser att titta på vattnet efter hennes död, och ser sin egen spegelbild, anser att det är hans syster. Som en följd av detta Narcissus inte hänförd av sig själv, utan istället hänförd av en förlorad kärlek. Denna myt är något vackert i tanken att en person bokstavligen skapar minnen av förlorade kärlek ettor och därmed håller dem vid liv. Men bor Narkissos alltför länge vid vattnet. Den Narcissus blommor, då växer ofta nära sjöar och källor vatten, kallas så för att symbolisera Narcissus fortfarande väntar vid vattnet efter sin försvunna syster, och alltid fångas av det förflutna.

Ovidius Metamorfoser innehåller de mest kända berättelser. Narcissus är så fåfäng, att han försummar och spurns förskotten till nymfen Echo. Hon blir bokstavligen "en viskning av sig själv" och kan inte längre ses. Gudinnan Nemesis beslutar att straffa Narcissus för sin hänsynslösa stolthet genom att få honom att bli kär i sig själv. Alltså när Narcissus finner sin reflektion, faller han förälskad i den och slutligen dör eftersom han inte kan lämna källan till hans beundran. I de flesta berättelser om Narcissus, det är i huvudsak en varning om riskerna med fåfänga, och alltid med tanke på sig själv före andra. Filmen Alfie till exempel är en modern återberättelse av narcissism och sexuell erövring. Slutresultatet i de flesta retellings är antingen död eller epiphany genom uppvaknande till en relativa avsaknad av betydelse i ett större perspektiv.

I både grekiska och romerska regeringen är Narcissus särskilt viktigt politiskt. Eftersom båda regeringarna byggdes ursprungligen längs demokratiska principer, har individuella rättigheter men är mindre viktigt. Faktum är att den enskilde medborgaren som kunde rösta skulle och borde överväga behoven hos alla ovan individuella önskemål. Tanken på en gemensam regering förnekar narcissism eftersom en persons röst räknas bara en gång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.