Vem är Miss Marple?

Miss Jane Marple är den legendariska fröken detektiv skapade av författaren Agatha Christie. Liksom Hercule Poirot, Miss Marple, äldre och ganska bräcklig bosatt i St Mary Mead, blev snart en fläkt favorit med entusiaster THRILLER. Hennes kloka observationer om världen, främst hämtade från hennes erfarenheter av livet i byn, och hennes viktorianska "sinne som en diskho, hjälpte" henne att lösa tretton bok mysterier längd mord och flera spännande pussel i korta berättelser.

Miss Marple som detektiv är ganska effektiv, och ofta gräver i mänsklig erfarenhet att dra paralleller mellan människor hon mötte före och de som är inblandade i ett mord. Trots att det vimlar av mord, lyckas hon alltid hålla sina seder och huvudet. Enligt Miss Marple, är mord, ond och motbjudande, men måste hanteras på ett professionellt sätt.

Like Poirot, Miss Marple ibland stöter på fall, medan hemifrån, och vid andra tillfällen, chockerande mord skakar grunden St Mary Mead. Från hennes första fall av mord, vinner Miss Marple ett rykte med lokal polis och detektiver på Scotland Yard. Även en utredare kanske inte känner till henne i början av en roman, i slutet är han oftast glad av Miss Marple's fine sinne. Hon ofta att hennes fördel i att lösa brott är att människor inte att hon skulle fråga. Som en gammal fröken hon kan verka knasig eller oviktig, vilket hon kan gå in på misstänkt mördare med små risker för sig själv. är Little sagt om varför Miss Marple aldrig valde att gifta sig. Hon tar stolt över att vara en fjolla, men tycks ha övermänsklig inblick i relationer mellan män och kvinnor. Det är klart att hon bor på en något lägre inkomst, även om hon ibland ges presenterar i sin begåvade mysterium skriver systerson Raymond West. Hon verkar njuta av hennes syskonbarn, syskonbarn och mer avlägsna släktingar, och hon är också en ivrig trädgårdsmästare. En första titt på Miss Marple skulle avslöja en ivrig, snarare skvallriga, särskilt "fröken. " Men som läsare möter henne i hennes tretton romaner visar hon en känsligare sida. Hon har definitivt sympati för offren för brott och åsikter mord som det osmakliga ogräs som förstör en annars vacker trädgård för mänsklig existens. Liksom hon trädgårdsskötsel, kan hon inte låta bli att gå efter ett sådant "ogräs" med stor styrka.

Christie skrev Miss Marple berättelser 1. 930-1. 971. Romanen Sleeping Murder skrevs 1940, men inte offentliggöras förrän 1976, framkalla viss förvirring bland läsarna om när det passar kronologiskt med resten av Miss Marple böcker. Många Christie fans citera A Murder is Announced som det kanske bästa av romaner, men alla böcker som har sina fördelar för de som älskar mysterier. Det har varit många anpassningarna av Miss Marple romaner för både film och TV. Skådespelerskor som Angela Lansbury, Helen Hayes, och Margaret Rutherford har alla försökt att fylla Miss Marple skor. Det är allmänt accepterat att den sena Joan Hickson fångat den bästa och mest rättvis bild av Miss Marple. Från 1984-1992 spelade Hickson Miss Marple i elva BBC anpassningar av Marple mysterier, som stannade trogen böckerna.

Den begåvade Geraldine McEwan tog över som ny Miss Marple för BBC under 2004. Även om många människor beundrar hennes prestationer, de som älskar trohet till böcker kan vara tämligen nöjda med BBC produktioner. De tar friheter med handlingen att karaktären av Miss Marple skulle få kallas chockerande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.