Vem är Hefaistos?

i den grekiska mytologin är Hefaistos en av de olympiska gudarna, vanligtvis numrerade i tolv, och liksom många av de olympiska gudarna-Athena, Ares, Apollon, Hermes och Artemis-Hefaistos är ett barn av Zeus. Ett av barnen Hera är Hefaistos gud smeder och andra hantverkare och eld. Hans motsvarighet i romersk mytologi är Vulcan. Vulkaner fungerade som bränder för hans verkstad, och var bemannade, så att säga, av cykloper.

Hesiodos och Homeros ge olika konton Hefaistos. Hesiodos säger att Hefaistos är barn till Hera ensam, född av en viljeakt efter ett gräl mellan Hera och Zeus. Han var lam vid födseln, liksom ful, och hade oturen att kastas bort av Olympus för misshaga en förälder. I första boken i Iliaden, är moderbolag Zeus, men i bok XVIII, är det Hera. I alla fall, överlever han eldprov, och hamnar på ön Lemnos. I den andra versionen, söker Hefaistos hämnd genom att fånga Hera med en tron att fällorna henne. För att få Hefaistos tillbaka till Olympus för att ställa Hera gratis, blir Dionysos honom full.

Hefaistos rapporteras av Homer att vara gift med Charis, en av gracerna, i Iliaden, men till gudinnan Afrodite i Odysséen. Afrodite var mer intresserad av Ares, med vilken hon hade tre barn, och när Helios berättade för honom om det, Hefaistos var inte glad. Han gjorde ett brons nät som var osynlig, och arrangerade den ovanför sin säng innan Afrodite berättar att han tog en resa till Lemnos. Snart Ares kom att dra fördel av Hefaistos frånvaro, och Hefaistos, som faktiskt var gömd i närheten, kom, föll nätet om dem, och då kallade de andra gudarna till vittne. Så småningom, han lät dem gå.

Hefaistos krediteras med att göra många otroliga objekt, förutom det osynliga nätet. Han var tillverkare av blixtar till Zeus och ledning av Athena. Han var tillverkare av Akilles välkända rustning, samt halsbandet ges som en bröllopsgåva till Harmonia. Kanske mest otroliga, skapade han den första kvinnan, Pandora av lera. I den grekiska mytologin, var skapandet av kvinnan ett straff för dödliga för vilka Prometheus stal elden.

på 1850-talet, en planet som heter Vulcan föreslogs som en förklaring för uppförande av planeten Merkurius. När Albert Einstein's allmänna relativitetsteorin tillfredsställande förklarade Merkurius beteende, idén om Vulcan ogillades. I den fiktiva universum av Star Trek, Vulcan är en planet, och Dr Spock är en av de utomjordingar som hagel därifrån.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.