Vem är Desdemona?

Desdemona är en kvinnlig hjältinna i William Shakespeare tragedi Othello . Hon är dotter till senator Brabantio i Venedig, och trotsar sin far genom att i hemlighet gifta Othello, en soldat av morisk härkomst. Forskarna är oeniga om fördelarna och sanna personlighet karaktär. Vissa experter tror att hon är den ultimata personifieringen av en traditionell kvinna, som styrdes av hennes hjärta och lojal mot sin make även när han mördar henne. En motstridig tolkning är att karaktären är en kvinna långt före sin tid som anser sig vara Othello totala lika, och hennes död är ett resultat av ett samhälle oförberedd på ett feministiskt perspektiv.

I pjäsen Desdemona chocker hennes far och venetianska samhället genom att i hemlighet gifta sig Othello. Trots Othello förmågor som soldat och att nästan alla beundran han tycker, han är föremål för rasfördomar och inte vara en plats man för dotter till en senator. Othello och hans hustru övertyga den venetianska senaten att acceptera sitt äktenskap och flytta till Cypern, där Othello leder ett krig mot invaderande turkiska armén.

Väl på Cypern, Iago, en missnöjd soldat och åstadkommit schemer övertygar Othello att Desdemona bedriver en affär med Othello närmaste vän, Cassio. Othello kväva henne med en kudde, men att förklara situationen, får information från Emilia, Iago hustru, att hans hustru var trofast och Iago är att skylla. Iago dödar Emilia för att förråda honom och fångas när han försökte fly. Othello knivdödade sig och dör.

Kontroversen Desdemona karaktären oro hennes oförmåga att tro att Othello någonsin skulle göra henne illa. Traditionella tolkningen tyder på att detta var den roll som en riktig hustru, och i Shakespeares tid äktenskapsbrott i en hustru var straffbart med döden. Enligt denna uppfattning överensstämmer tecken till tidens socialt accepterad bild av en kvinna, och hennes död är ses som en tragisk död av en oskyldig som orsakats av Iago makthunger och hämnd. p

Andra forskare är inte övertygad om detta, och påpekade flera brister. Först en riktig kvinna skulle aldrig gifta sig utan sin fars tillåtelse, som Desdemona inte klart. Andra, Othello beskriver sin uppvaktning som växer från hennes passion för att lyssna till hans heroiska och blodiga historier strider, knappast lämpliga ämnen för en förnäm dam. Hon är också angelägen om att åka till Cypern, i hjärtat av ett krig, snarare än förbli säkert bakom i Venedig och vänta på sin mans återkomst.

Denna tolkning tyder på att karaktären, som en kvinna hungrig för passion, kamp och krig, är medveten om sin ställning som en missanpassad till traditionella samhället. Teorin innebär att Desdemona och Othello dragningskraft är ett resultat av deras liknande ställning som äkta outsiders, hon som en frigjord kvinna, och han som ett elegant och kraftfull Moor i ett rasistiskt land. Hennes tro på äktenskapet och jämställdhet är något hon stakes sitt liv på, och tyvärr hon felbedömer sin man.

Desdemona mest berömda scen består av en diskussion om äktenskap med Emilia. I detta samtal, insisterar Emilia att otrohet är acceptabelt om du behandlas illa av din man. Desdemona dock att fordringar behandlas illa är inte en ursäkt för att fungera dåligt, och dessutom inspirerar sämre resultat.

Detta scen används för att stödja både argument i samband med hennes karaktär, antingen som ett exempel på hennes inneboende renhet eller en uppdragsbeskrivning för hennes kloka och envis principer. Oavsett vilken tolkning, presenterar Desdemona ett centralt argument i dramat genom att fråga om det är bättre att erkänna misstag och lära sig att göra bättre, eller att ignorera dem och söka hämnd för att skydda jaget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.