Vem är Bluebeard?

Bluebeard är huvudrollen i en berättelse i Charles Perrault's 1697 Histoires ou Contes du temps passé . Han förbjuder hans nya fru från att komma in ett rum i sitt slott, som visade att innehålla liken av hans tidigare fruar, som han mördade. Många seriemördare och mördare hustru har kallat Bluebeard sedan offentliggörandet av berättelsen.

Perrault historia berättar om en ung kvinna som gifter sig med en förmögen men hotfull adelsman med en öfverjordisk blått skägg. Strax efter att hon flyttar in i hennes slott, tillkännager Bluebeard att han går på en resa och ger henne nycklarna till varje rum. Han berättar för henne att hon kan utforska på hennes vilja, men ett särskilt rum är förbjudet för henne.

Strax efter Bluebeard blad, blir hans unga hustru nyfikenhet bättre för henne och hon öppnar dörren för att upptäcka Blåskäggs fruktansvärd hemlighet. I sin fasa, droppar hon nyckeln på golvet och det blir färgade av blod. Det är förtrollad och hon kan inte tvätta den ren. När Bluebeard tillbaka, ber han att se till nycklar och upptäcker att hans hustru har inte lydde honom. Han berättar att det är hennes tur att dö på hans händer.

Blåskäggs fru ber honom att ge henne tiden ensam i sitt rum för att säga sin sista bön, och han instämmer. Medan hon är i det högsta tornet, hennes syster, som hade besökt henne, vakar från taket och slutligen ser sina bröder närmar sig. De skall fördelas i lika Blåskägg står i begrepp att halshugga sin fru och sina döda Bluebeard istället. Det har spekulerats i att Blåskägg är baserad på en verklig person av historien, vanligtvis antingen Gilles de Rais, en massmördare av barn aktiva i den 15: e århundradet, eller Conomor det Förbannad, ett 6th seklet härskare av Bretagne känd för sin grymhet. Men "Blåskägg" är mycket likt berättelser från skilda kulturer och många av dessa föregår Gilles de Rais. Några möjligen relaterade berättelser som de grekiska myterna om Pandoras ask och Amor och Psyche, eller den bibliska berättelsen om Eva och kunskapens träd, föregår med Conomor. Det är mer troligt att sambandet mellan Perrault karaktär och några historiska siffror är ett folk förklaring.

"Blåskägg" är rik med symbolik, men det är ofta tvetydiga. En vanlig tolkning gäller att berättelsen är en metafor för sexuell nyfikenhet och förlust av oskuld. Det förbjudna kammare, nyckeln, och outplånlig blodfläck alla verkar ha sexuella undertoner. Förr i tiden kunde dödsfall bokstavligen vara en följd av hänge sexuell nyfikenhet, som dödsfall i samband med förlossningar var betydligt vanligare före tillkomsten av den moderna medicinen. Berättelsen kan också varna för att gifta sig med en främling bara för att han är förmögen eller titeln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.