Vad är teologi?

Teologi är en term som bokstavligen betyder "läran om Gud", men tas mer allmänt att hänvisa till studier av religiös lära, erfarenhet av religion, och förhållandet mellan de troende och deras Gud. Vissa använder termen specifikt hänvisar till judisk-kristna religioner, medan andra kan utvidga den till att tala om någon världsreligion. Det finns flera sätt att närma sig teologin, och det är en mycket varierande utbildningsområde. Många högskolor och universitet erbjuder utbildning i teologi, inklusive seminariet utbildning för personer som avser att bli religiös officiants.

Religion är något som tenderar att upplevas innan den studeras. Tidiga religioner uppstod naturligtvis från de samhällen de uppstod i, och med tiden har komplexa lager av tro och lära informerade natur tro. För lekmän i en religiös tro, texter såsom religiösa texter och diskussioner om religion är tillgängliga för studier. För teologer, kan ett större område av dokument som tillhör religiösa tro att användas för att göra ett välgrundat diskurs om vilken typ av tro. En teolog kan vara en religiös Officiant intresserad gräver djupare i en religion, inklusive en religion i Officiant inte praxis. Teologer kan också vara praktiserande medlemmar i olika religiösa samfund, i motsats till officiants, och vissa kan vara ateist eller agnostiker. Teologer kan vara intresserade av den historiska roll religionen, kulturella förändringar som inträffar i en religion, och en mängd andra taktiker som kommer att få konsekvenser för hur de närmar sig sina studier. Förutom att studera religiösa texter såsom som Bibeln innehåller teologi också studiet av historiska texter om religion, inklusive transkriptioner av föreläsningar, tal och debatter. Teologer kan vara intresserade av att studera yttrandena människor utanför religionen, särskilt under sina formativa år, och de kan utöva tidigt influenser på religiös lära. Teologi kan även inkludera studier av religiös konst, inklusive verk av musik, arkitektur, skulptur, måleri och teater.

Studier av tro och religion kan vara ganska djup och mycket komplext. Religion spelar en viktig roll i många samhällen, från sekulära länder med en stark religiös komponent till religiösa stater där religiös lära informerar själva strukturen av lagen. Förutom att tillhandahålla information om religion och dess anhängare, teologi kan också ge insikt i historiska händelser, olika kulturer, och några av de underliggande tro på det mänskliga samhället.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.