Vad är släktforskning?

Släktforskning är studiet av en familjs härstamning. Personer kan använda släktforskning att spåra ur deras släktträd, eller helt enkelt att hitta en viss person i en familj tidigare och koppla honom eller henne till andra medlemmar i familjen. Släktforskning är bara intressera sig för vem i en familj och som de berör, i motsats till den mer övergripande utredning av familjens historia, vilket också kan spåra datum för födelse och död, yrken innehas av familjemedlemmar och andra viktiga fakta om sina liv och död. Medan vissa människor, ibland hänvisa till detta större område som släktforskning, är släktforskning bättre ses som en delmängd av en större disciplin.

Historiskt var släktforskning ett mycket viktigt område, eftersom släktband mellan adeln var avgörande för att idén om arv och går ner av titlar och styre. I många samhällen, till exempel, om en kung hade ingen direkt arvinge, nästa närmaste arvinge måste hittas. Detaljerade släktregister säkerställas att de går ner titlar aldrig skulle behöva förlita sig på ofullständiga fakta. Trots detta kan många olika genealogier gröda ofta upp, vilket gör att flera personer att göra anspråk på en titel styre eller arv.

Släktforskning kan också spela en viktig roll för att återställa familjer som har slitits sönder av några större omständighet. I många decennier efter andra världskriget, till exempel, har släktforskare hjälpt människor på flykt av kriget tillbaka sina familjer som stannat kvar i Europa. Hungersnöd och sociala situationer kan också orsaka sådana diasporan, och släktforskning kan hjälpa människor att återupptäcka detta förlorad historia; många irländska familjer, till exempel använda släktregister för att återupptäcka familj som har separerats i två eller tre generationer, eftersom deras familjer emigrerade från Irland . Som ett annat exempel, efter att popularisera Alex Haley bok Roots , det fanns förnyat intresse bland African American befolkningen med släktforskning att spåra sin egen familj rötter.

Med Internet är släktforskning nu mycket enklare att forskning än vid någon annan tidpunkt i historien. Trots den ganska stora mängd falska uppgifter och bedrägerier som genomsyrar online genealogiska världen finns många legitima och otroligt värdefulla resurser, gör att människor som för femtio år sedan, skulle ha varit tvungen att tillbringa många år spåra familjen rötter att göra det i månader, eller veckor. Överkomliga priser för genetisk analys har också öppnat nya dörrar inom släktforskning och låter vanliga människor tillgång starka bevis för en koppling till en annan person eller familj filial. Även genetisk analys inte är helt korrekt, är nära det så att det anses av de flesta människor att vara säkra bevis för ett släktband.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.