Vad är portugisiska?

Portugisiska är ett romanskt språk som talas i stor utsträckning över hela världen, med majoriteten av talarna i Sydamerika. Det talas av mer än 210 miljoner människor världen över, gör den till den sjätte rankade språk när det gäller totala talare.

portugisiska är det officiella språket i Angola, Brasilien, Kap Verde, Östtimor, Guinea Bissau, Macau, Moçambique, Portugal och São Tomé och Principe. Det är också ett arbetsspråk inom EU. Dess högtalare befolkningen i Afrika är för närvarande ökar, och antalet högtalare i världen förväntas öka dramatiskt under de kommande två decennierna. Förvånansvärt många människor som förväntar sig spanska för att hålla isär dessa uppgifter är portugisiska det mest talade språket i Sydamerika. Mer än 185 miljoner människor talar portugisiska, och detta antal ökar i och Brasilien ökar sina band med sin spansktalande grannar.

portugisiska är något ömsesidigt begripliga i Spanien, och i allmänhet portugisiska talare har lättare att förståelse spansktalande än vise versa. Det har varit ett förnyat intresse för portugisisktalande länder i Sydamerika för att lära sig spanska, och likheterna mellan de två språken har gjort detta till en ganska enkel övergång. Den brasilianska regeringen deklarerade nyligen spanska ett obligatoriskt främmande språk, som ett erkännande av den växande närhet mellan Brasilien och dess närliggande spansktalande nationer.

Mer än de flesta andra romanska språk, behåller portugisiska mycket av ljudet från original Latin. Även språk som franska, italienska och spanska alla gör liberal användning av diftonger i deras ord, håller portugisiska ofta samma starka vokaler i det ursprungliga latinska orden. Detta låter ofta tydligare och mer kortfattade för icke-högtalare, och är ett av de enklaste sätten för icke-högtalare för att skilja mellan spanska och portugisiska tilltal. Medan de flesta portugisiska ord är Latin-kommer, var språket också starkt påverkat av arabiska under den moriska ockupationen av den iberiska halvön. I modern tid, har portugisiska antagit en hel del engelska ord, särskilt de som rör elektronik.

portugisiska började bildas i 3: e talet fKr, och har används i en ganska mogen och tydlig form av det 10th århundradet. Den 15-talet hade man nått en punkt där det skulle kännas igen av de flesta människor i dag som en direkt relation till modern portugisiska, och användes som en lingua franca under nya riket Portugal byggde i den nya världen.

Portugal är ett relativt enkelt språk för engelsktalande att förvärva. Dess stora antal engelska kognater-kommer från den delade poolen på latin-och ganska enkelt grammatik lämna några oväntade hinder i att studera den. Det finns en handfull märkliga tempus-som det förevarande perfekt och framtida konjunktiv-men ta inte för mycket att vänja sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.