Vad är kraft?

Force är ett koncept som utvecklats av George Lucas för hans Star Wars filmer. I Star Wars Världen, finns det kraft i alla levande varelser och vissa individer bli mer skickliga på antingen märkte det och svingar det. Kraften är uppdelat i en mörk och en ljus sida. Ge vika för känslor, särskilt till rädsla, ilska och förtvivlan, gör en person som är mottagliga för den mörka sidan. Stel kontroll av känslor och en känsla av avskildhet från världen och världsliga ägodelar, mycket som förordas i buddhismen, gör en person ett bättre fordon för ljusa sidan.

Lucas begreppet Force teeters något på tanken att våld inte är gott eller ont. Snarare, vad du gör med Kraften avgör hur det kommer att ändra dig personligen, och hur det kommer att avgöra din framtid. För Jedi ordning, är målet att använda Kraften för att låta det passera genom ett fritt, inte att ge efter för användning av det i ilska eller hat. Människor som använder den mörka sidan av Kraften, kallas Sith Lords, manipulera den för sina egna syften. Sith ser det som ett verktyg, medan Jedi se det som "vägen. "Att leva av kraften är en Jedi väg, men att styra Force är en Sith koncept. kan en analogi göras mellan ljusa och mörka sidan av kraften och de skiftande idéer kristna religionen och magic-baserade religioner som förklaras av Joseph Campbell. I kristendomen, man ber för vad du vill, som en fråga av Gud, som inte är under din kontroll. I magi du försöker manipulera gudar eller universum att göra vad du vill. Så här, Jedi kan jämföras med idén om kristendomen, ta emot, medan Sith är jämförbara med magi-baserade övertygelser genom att ta.

Sith och Jedi måste överlämna till något för att manipulera Force. För Jedi, är överlämnande till den kraft först. Sith, å andra sidan, överlämnande till känslor av ilska, hat och rädsla som detta gör dem starkare i den mörka sidan av kraften. En person med den kraft och kapitulera för hans eller hennes känslor kan vara "förförd av den mörka sidan. " Förförelse verkar vara mer centrerad på förförelse av negativa känslor snarare än kraften själv. I Star Wars: The Phantom Menace , expanderar Lucas på hans idé av styrkor genom att föreslå att alla människor, och allt, har speciella mikroorganismer som finns i dem, kallas midi-chlorians . En högre midi-chlorian räkna, testas genom ett enkelt blodprov ger möjlighet att svinga Force. I Episode One, Jedi Master, Qui-Gon Jinn tester Anakin blod och finner att han har ett högre antal midi-chlorians än med Yoda. Denna kunskap övertalar Qui-Gon att utbilda Anakin i kraft, även om Anakin är tekniskt för gammal för att börja träna.

Omnämnandet av midi-chlorians inte görs i den första Star Wars trilogi, som faktiskt täcker en senare period i Star Wars världen. Det föreslås i avsnitt fyra till sex att förmågan att svinga kraft kan delvis genetiska. Både Luke och Leia ärva sin förmåga att använda den kraft från sin far Anakin.

Kraften kan användas på många olika sätt och vissa typer av användningsområden anses orimligt av Jedi ordning. Exempelvis dödande med styrka på något annat sätt utan att skydda eller försvara andra eller sig själv är en väg till den mörka sidan. Faktum är att när Luke måste möta sin far i slutet av The Return of the Jedi , är hans mål inte att döda sin far, men att förmå sin fars kvardröjande känsla av god, lång begravts av många onda gärningar. Kejsaren, som bevittnar denna strid, uppmanar Luke beslagta hans vrede och döda sin far, som i praktiken skulle vända Luke till en Sith.

Jedis tenderar att använda Kraften för att försvara och skydda, att flytta objekt med sina sinnen, att läsa tankar, för att känna av framtiden, och att påverka den svaga-minded. Jedis kan också använda Kraften att leva för evigt. Siths använda Force, speciellt mörkt blixt, att döda, lemlästa, skada och förstöra. De kan använda telekinesi, tankeläsning och sinne inflytande som Jedis, men de är en kaotisk ordning som lätt upptäcker varandra i maktkamper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.