Vad är ett ordspråk?

När folk nämna ett ordspråk, menar de oftast en av tre saker: ? en kortfattad säga att den ger ett grundläggande sanningen om livet och är i allmänt bruk eller ? en vanligt refererade bryskt och smarta lite praktiska råd eller ? Uppgift om sanning eller råd från Bibeln, inklusive både den ökända uttalanden av Jesus och hans lärjungar i Nya testamentet och uttalanden från Ordspråksboken i den hebreiska Bibeln. De första två typer av ordspråk är vanligtvis knutna till särskilda kulturella eller etniska grupper, men det finns gemensamma teman och gemensamma tankar som delas internationellt. Exempelvis är varje ordspråk i denna grupp mer eller mindre likvärdiga med de andra: ? En fågel i handen än tio i skogen. (Engelska)
? Der Spatz in der Hand ist besser als die Taube Dach auf dem. (Tyska)
? Mas vale pájaro en mano que Ciento volando. (Spanska)
? Un Tien vaut mieux que deux tu l'aura. (Franska)
På grund av sitt sammanhang ägnas särskild uppmärksamhet av många människor varje ordspråk finns i Bibeln. Några exempel från Ordspråksboken är: ? Visdom är bättre än rubiner. (Ordspråksboken 8:11)

? Han som är av ett glatt hjärta har inte en ständig fest. (Ordspråksboken 15:15)

? Ett bra namn är snarare att väljas än stora rikedomar. (Ordspråksboken 22:1)

Och här är några exempel från uttalanden av Jesus och hans lärjungar som förekommer i Nya testamentet och passar kategorin ordspråket:

? Kärleken till pengar är roten till allt ont. (1 Tim 6:10)

? Man bor inte av bröd allena. (Matteus 4:4)

? Om ett hus delas mot sig själv, att huset inte kan stå. (Mark 3:25)
Det finns en annan grupp av ordspråk som avvikare i världen av ordspråket: Ordspråk knutna till en enda individ. Det finns ett enda exempel på detta i USA, och det är ordspråken registreras av Benjamin Franklin i Poor Richard's Almanack, med alias Richard Saunders. Oavsett var dessa visdomsord kan ha uppstått, är de nu outplånligt samband med Ben. Exempel: ? Tidigt till sängs och tidigt stiga
Gör en människa frisk, rik och klok. ? ¢. klok, £. dåraktig. (Penneywise, pund dåraktigt)

? Skynda långsamt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.