Vad är en vampyr?

En vampyr är en mytologisk varelse som upprätthåller sig själv genom att dricka blod från levande djur. Flesta vampyr myter center runt intensivvård mänskliga lik, med liket jagar på andra människor för blod den behöver. Vampire mytologi är gamla, de flesta kulturer har någon version av vampyr i folktron, vilket kanske avspeglar en allmän önskan att utforska idéerna om döden och döendet. I modern tid har vampyr nästan blivit en popkulturen siffra, mycket tack vare Bram Stoker's 1897 roman, Dracula , som upplever ett aristokratiskt, fascinerande vampyr.

moderna idéer om vampyrer härstammar främst från myter som har sina rötter i Östeuropa, men ursprunget till vampyr är mycket äldre. Antikens Rom, Grekland, Kina och Egypten hade alla berättelser om varelser som liknar det moderna vampyr och vampyrer myter var också i många andra regioner i världen, i en eller annan form. Den gemensamma tråden i alla vampyr berättelser är att djuret måste livnär sig på blod för att överleva, och det vanligtvis skapas av att bli biten av en annan vampyr. I många myter, är vampyrer beskrivs också som odödlig, och bedrifter med stor styrka krävs ofta att döda vampyrer, halshuggning, bränning, exponering för solljus, satsar genom hjärtat, och lemlästning visas alla möjliga sätt att döda en vampyr i olika myter. Normalt vampyrer beskrivs som natten, med skydd av mörkret för att dölja sin verksamhet och undvika solljus, som ofta beskrivs som skadlig för vampyrer. En uppsjö av myter surround vampyrer. Enligt vissa berättelser, vampyrer sova i kistor, ofta kistor fyllda med jord. I andra berättelser, kan vampyrer inte korsa rinnande vatten, eller in i ett hem utan en inbjudan. Vampires kan också vara känslig för vitlök, kors och heligt vatten i vissa berättelser, och de klassiskt byte på unga, vackra män och kvinnor. Vissa vampyrer kan förmodligen byta till fladdermöss, vargar och andra djur i vissa berättelser, medan andra har den makt flygningen, eller kan förvandlas till ånga. för merparten av historia har vampyrer har beskrivits som mörka, uppsvällda lik. I den 19: e talet började dock den populära mytologin kring vampyrer att flytta, och de kom att kallas cadaverously tunn, extremt bleka individer, vilket kanske avspeglar en ökning av tuberkulos, en sjukdom som orsakas ibland folk att likna vampyrer, eftersom de växte tunn och blek och hostade upp blod. I många moderna berättelser, vampyrer är förödande attraktiva, med sin skönhet för att locka sina offer, och de är ofta som rika eller adliga.

Den universalitet vampyr myt är ganska intressant att många antropologer och historiker. Forskare har föreslagit att genomslagskraft av vissa aspekter av vampyr myten kan ha samband med en brist på förståelse för processen med död och sönderfall. Historiskt "lik" ibland kunde väcka till liv, eftersom de faktiskt inte död, men ingen insåg detta, på grund av brister i läkarkåren. Dessutom verkade organ ofta att flytta i sina gravar när de bosatt sig under nedbrytningsprocessen, också blir mörkt och uppsvälld. Grave råna skulle också ha bidragit till illusionen att organ hade kommit ur sina gravar över natten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.