Vad är en superhjälte?

superhjälte kallas ofta en unik svensk företeelse. Inspirerad av serietidningarna, särskilt Stålmannen-serien i början av 1930-talet, blev superhjältar med övermänsklig styrka och en vilja att rädda världen grejer för många ett barns, och även många vuxnas drömmar och fantasier. Ändå Stålmannen var inte den första litterära karaktär som begreppet superhjälte kunnat tillämpas. Visst många av hjältarna från tidigare litteratur: Gilgamesh, Beowulf, Hercules, Zorro (visas först 1919), Sir Lancelot, och andra var superhjälte typer. Vad gjorde amerikanska ta på superhjälte unik, åtminstone i sin början, var ett försök att vetenskapligt förklara varför superhjälte hade speciella befogenheter. I Superman: s fall är han verkligen en främmande, och föddes på planeten Krypton. Han kan flyga, se igenom metall (utom bly), har en fantastisk styrka och hastighet. Den superhjälte är vanligen någon som måste leva ett dubbel existens, döljer hans superkrafter från världen. Denna idé är inte precis nytt heller, Zorro bär en mask för att dölja sin identitet, och King Arthur tillbringade tid förklädd till Black Knight. Med tidig superhjältar, gav dubbla identitet upphov till en gemensam funktion-tafatta, ofta töntig karaktär som aldrig får flickan. Clark Kent, Stålmannens alter ego är en otillräcklig, famlande och bumbling karaktär. Några superhjältar saknar en hemlig identitet, som den grupp som gör upp Fantastic Four.

Superman är född superhjälte, i motsats till dem som görs superhjältar. Andra är bara jordbor som får sina superkrafter från exponering för giftiga kemikalier, giftiga bett från insekter (Spiderman), eller genetiska mutationer (X-Men). Ett fåtal superhjältar inte har speciella förmågor, men istället är effektiva på grund av manipulation av vetenskap. Batman anses vara en superhjälte, utan förlitar sig huvudsakligen på fancy gadgets och bättre förståelse för vetenskap, liksom kampsporter färdigheter för att bekämpa brottsligheten. Zorro när den anses vara en superhjälte är helt enkelt en begåvad och intelligent idrottsman och överlägsen fäktare.

De flesta superhjältar vuxit till liv på sidorna i serietidningar, och mycket snart började superhjältegenren till förändring. Även om det fanns många idealiska Superman slag, med extremt upprätt moraliska principer (Spiderman, Wonder Woman), moraliskt stred superhjältar också började dyka upp. Till exempel, Batman, i vissa tolkningar ibland framställs som mycket mörk, och säkerligen några av X-men kan knappt kallas hjältar. The Hulk är ett annat exempel på en superhjälte som ibland överväldigad av sin egen makt.

Praktiskt taget alla slags superhjälte drabbas av en hög grad av ångest, och utöver genomsnittet brottsbekämpning, vanligen strid mot dödliga fiender, som kan också ha övermänskliga förmågor. De flesta är dömda att leva hemliga liv och har extremt dålig relation poster. Den superhjälte kämpar också ensam om serietidningar har lekt några superhjälte grupper, och har också grupperas välkända superhjältar ihop till brottsbekämpning organisationer som det Justice League.

Hollywood snabbt blev engagerad i filma superhjälte berättelser, i första hand som tv-historier eller shorts film. Med den första Stålmannen filmen 1978, blev superhjälte filmer intensivt populär biljettpris, men uppföljarna till filmen ansågs underlägsna. Batman 1989 återupplivade genren, och sedan dess Filmpubliken var glad att kunna titta Darkman, Spiderman, X-men, det Hulk, Zorro, Hellboy, Fantastic Four, the Shadow och många andra. Faktiskt inte alla dessa filmer anpassningar har blivit väl mottagna, och några har noterats för att vara ovanligt usla filmer.

Hollywood har också skapat sin egen superhjälte typer. Pixar filmen The Incredibles har en mycket trevlig brottsbekämpningen familj. Sky High fortsätter också utvecklingen av superhjälte familjen. Faktum är att det verkar vissa vill fulländning i de två sista filmerna. Kanske som direktörer växer medelålders och lite omkring mitten, de fortfarande vill vara superhjältar, eller åtminstone erkänt för övermänsklig styrka som krävs för att föräldern barn! Amerikanerna har svarat bra på dessa filmer, i synnerhet Pixar's film, föreslår vi bara kan se början av superhjälte familjen genre film.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.