Vad är en paradox?

Det finns flera typer av paradoxen. Å ena sidan är en paradox en redogörelse för slutsatsen att det verkar motsägelsefullt eller absurda men är verkligen sant. Detta var klassade filosof och logiker W. V. Quine som veridical paradox . Ett exempel är ordspråket: "Det är bättre att ge än att få. " Det är uppenbart att fördelarna med mottagande oundvikligen motverkar eventuella fördelar av att ge, men många människor tycker att, mot förmodan, är detta inte deras erfarenheter.

Här är ett annat exempel. I operett The Pirates of Penzance av WS Gilbert och Sir Arthur Sullivan, den unge mannen Frederic är kontraktsanställda på ett gäng pirater fram till sin 21-årsdag. Olyckligtvis för honom, har kontraktet inte säga förrän han var 21 år gammal, vilket bara är en avsevärd skillnad när din födelsedag är den Leap Year's Day, 29 februari-men han var. Så även om han hade bott 21 år vid tidpunkten för åtgärden av operett, åldrats han-av hans födelsedagar-på lite över 5 år och inte fri från sina AVTAL. En paradox är också en redogörelse för slutsatsen att, trots en till synes giltigt argument grundas på godtagbara lokaler bakom sig, leder till slutsatsen att det är meningslöst eller vilseledande. Zenons paradox rörelse är ett exempel. Reduceras, är logiken i Zenons paradox att man inte kan nå en viss punkt B från A, eftersom innan det når B måste du komma halvvägs till B, och innan få halvvägs till B måste du komma halvvägs till halvvägs till B, och så på. Presenteras som passerar ett oändligt antal punkter för att nå en destination, är rörelse till synes omöjligt. Detta är vad Quine kallas falsidical paradox : en som båda verkar vara och är föremål för granskning, falsk.

Dessutom en paradox är ett uttalande som ingen sanning värde kan tilldelas. Meningarna "Detta påstående är falskt" och "Jag är en lögnare," är exempel.

1. Detta påstående är falskt. 2a. Antag att 1 är sant. Motsägelse: Om det är sant att det är falsk så är det inte falsk.
1. Detta påstående är falskt. 2b. Antag att 1 är falsk. 3b. Åberopa motsatsen till 1: Detta påstående är sant. motsägelse: En förklaring kan inte vara både sant och falskt.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

Denna typ av paradox kallades av Quine en motsägelsen , em vilket förklaras som en paradox där förnuft tillämpas korrekt når ett motsägelsefullt resultat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.