Vad är en musikal?

En musikalisk, åtminstone i modern mening, är en pjäs eller film som kombinerar agerar med sång (och ofta dans). Det härrör från den franska opera comique, som varvas dialog med sång och oftast slutade på en lycklig anteckning och operetter och lätta operor, som gjorde samma sak. I operetter ingår opera comique och lätta operor, sånger ofta arior och bestod ofta specifikt för operasångare. Tidiga versioner av den musikaliska visste inga sådana gränser, och var starkt påverkad av olika burleska visar att var så populär. Första musikaliska anses vara The Black Crook , som hade premiär i New York 1866.

Broadway och i London skedet blev populär för att med denna form av drama, med många musikaler premiär och vinna framgång i mitten eller slutet av 19th century. De vädjade mycket mer till en allmän publik än gjorde opera, eftersom de oftast ljusare i tonen, Franker och ibland fräcka, och mer allmänt i ämnet. Många anser dock att det var kompositörerna W. S. Gilbert och Arthur Sullivan (oftast kallad bara Gilbert och Sullivan), som verkligen förde popularitet i formuläret med sina 1878 träff HMS Förkläde . Även mer operett än ett verkligt modernt musikgenre typ, pjäsen var anpassad till en begränsad publik. Gilbert och Sullivans tillkommande arbeten mottogs med stort intresse och är fortfarande populära.

Flera musikaler i början 20th century överensstämmer mer med modern stil. Exempel att 1903 Babes in Toyland , är fortfarande ganska hit. Tidig kompositörer av musikaler inkluderar George Gershwin och Irving Berlin. Den första filmade musikteater, och också en av de första "ljudfilmen" är det anmärkningsvärt Jazzsångaren som gjorde en stor inverkan på filmen världen, inte bara för att vara en av de första filmerna att kombinera både ljud och visuell upplevelse, utan också för att det var en musikal.

Under 1930-talet började klassiska musikaler växa inklusive Porgy and Bess , Anything Goes och charmörer . Intresse blev betydande att filma dessa, och många av 1930-talet musikaler blev populär film, påverkar några av de "jättar" i teater som nästan skulle köra genre på 1940-talet under 1960. Det är omöjligt att diskutera musikaler utan att diskutera det viktiga bidrag av tonsättare som Richard Rodgers och Oscar Hammerstein (Rodgers och Hammerstein), vars upplaga på musikaler filmades ofta, och gjorde ett outplånligt intryck på den form i allmänhet. Deras mest uppmärksammade verk hör Oklahoma , södra Stilla , Kungen och jag , och The Sound of Music alla som gjordes i omåttligt populära filmer. Andra kompositörer som Leonard Bernstein som skrev West Side Story , Jerry Bock som skrev Spelman på taket och Meredith Wilson som skrev The Music Man bära upp . När musikalen blev mer moderniserats kunde tema sortiment dramatiskt från öppet komiska, till mörka och mördande, som i Stephen Sondheim's Sweeney Todd eller socialt medveten vilja Rent och The Color Purple . Musikaler blev inte bara om att vara rolig längre, även om dessa fortfarande fanns, och de var inte för alla allmänna målgrupper. Spelningar som Cabaret , Chicago , Sweeney Todd , Funny Lady , Gigi , Hair , Hyr , och Godspell em utformades för mognare publik och uppehöll sig mycket mer mogen och seriös tematiska delar, även om de också fanns med några komiska inslag.

Även vissa kompositörer, såsom Andrew Lloyd Weber, nästan skapade Throwbacks till opera med musikal som The Phantom of the Opera , Evita och Les Miserables , där mycket mer sång i sann opera form uppstått, och dialogen var minimal. Å andra sidan fanns det komiska stil utgör fortfarande i relativt ren form, särskilt med Walt Disney filmer. Flesta animerade Disney filmer har varit musikaler, och några har även inspirerat Broadway hits som de mycket väl mottagna The Lion King .

För en tid blev det musikalisk form omodernt på filmer med den sista riktigt framgångsrik film är en anpassning av Grease 1978. Även Disney musikaler njöt popularitet, 1985 A Chorus Line anpassning föll platt. Några vänster om mitten filmer som The Rocky Horror Picture Show och Little Shop of Horrors blev kult klassiker.

Det är populärt det filmade former av genren under 2000-talet tillskrivs den brusande framgång 2001 i filmen Moulin Rouge . Andra filmade musikaler följde snart, möte mycket beröm från kritiker och publik. Dessa inkluderar Chicago , Dream Girls , Hairspray och Sweeney Todd . TV bugade även till det musikaliska popularitet genom att producera "sjungit" episoder, i varierande grader av framgång. Stephen Bochco's Cop Rock blev en omedelbar misslyckande, men Buffy och vampyrerna musikaliska episod Once More With Feeling har anammat som en av de bästa avsnitten i serien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.