Vad är en bokmal?

Termen "Bookworm" används i två betydelser. Den första avser alla typer av insekter som infests böcker, medan den andra hänvisar till en person som har böcker. Den andra kan användas nedsättande, vilket tyder på att personen har blivit besatt av böcker. I den andra meningen, kan entusiastisk läsning säkert vara svårt för böcker, speciellt billiga pocketböcker, men det är i allmänhet inte vara potentiellt skadligt som insektsangrepp. Den avsedda innebörden är vanligtvis tydligt av sammanhanget. Den första användningen av bokmal kan bli ganska vag. Inga arter av insekter är särskilt känd som en bokmal, men ett stort antal insekter från silverfish till termiter äter böcker och papper, om materialet finns tillgängligt. Larverna av flera insekter är också ganska förtjust i böcker, speciellt lim som används i äldre böcker, och några av dessa larver kommer tunnel till böcker. En sann bok borr, dock är ganska sällsynta.

Styra insekter i ett bibliotek kan vara ett problem, särskilt i ett äldre bibliotek, som kan vara trivsamt att insekter och fukt samt, utgör en allvarlig risk för betydande innehållet. Flesta bibliofiler försöker hålla värdefulla böcker i kontrollerade miljöer, där de är mindre föremål för angrepp. Hålla ett bibliotek ren och torr kan också hjälpa. En övergiven bibliotek kan dock bli föremål för stora mängder insektsangrepp, särskilt i tropikerna. Den andra användningen av bokmal föregår faktiskt den första, så tidigt som 1599, var folk med hänvisning till bokälskare som bookworms. Termen omfattades bara insekter på 1800-talet. En del människor föredrar att skilja bookworms från bibliofiler, med argumentet att bookworms älskar böcker för deras innehåll, medan bibliofiler älskar boken som objekt. Klart, en viss överlappning förmodligen finns mellan de två, som många bookworms samla gamla eller vackra böcker, och många bibliofiler kraftigt njuta av behandlingen.

Olika människor har olika normer om bokmalar, ofta avgörs av deras egna läsvanor. Begreppet är ofta tillämpas på barn, särskilt blyg barn som tillbringar mycket av sin lediga tid med att läsa. Vuxna, men kan säkert vara bookworms också, särskilt när de har mycket fritid på sina händer. Om du inte kan lämna huset utan en bok, kan du vara en bokmal. Detta gäller speciellt om du matar boken öppna vid varje tillfälle, eller om du har känt att läsa när hon gick på gatan, matlagning, eller utför liknande uppgifter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.