Vad är en Shadchan?

En Shadchan är en judisk matchmaker, antingen i ett officiellt eller inofficiellt. Medan vissa anser en Shadchan att vara en nyfiken person eller upptagen kropp, andra anser att matchmakers är en viktig del av judiska äktenskap och förtjänar respekt och tilltro till deras förslag. Officiella matchmakers debiterar en avgift för sina tjänster, men någon vän eller släkting som ständigt försöker att få enkelrum kan refereras till i denna avdelning.

Förekomsten av matchmakers har varit en del av judisk kultur sedan urminnes tider. I Talmud, den viktigaste religiösa lunta på den judiska tron, en del säger även att göra rätt äktenskap är en av Guds främsta sysselsättningar. Under historiens gång har Shadchans haft befattningar med hög respekt för deras åsikter och deras tjänster, trots att många tycker att de är alltför personliga och ibland irriterande.

Äktenskap arrangeras av matchmakers är fortfarande vanligt bland ortodoxa sekter av judendomen, trots att deltagarna ofta har betydande inflytande på processen. De Shadchan fungerar som en mellanhand för de två familjerna, så att de förstår vad både söker och titta efter tecken på potentiell fara eller olämplighet. Shadchans kan också ansvara för att bryta ett eventuellt äktenskap, hindrar parterna eller familjer från att personligen delta i en obehaglig upplösning. p

Shadchans ofta betalt för sitt arbete, och skrönor tyder på att om de inte betalas omedelbart, skall äktenskapet vara olycklig. Kanske ett tecken på detta, och med några inofficiella matchmakers får en symbolisk ersättning från det glada paret eller familjen, för att undvika ödesdigra olyckan som ett resultat av otacksamhet. De pengar som en matchmaker begär och får inte betraktas legosoldat, eftersom de tros vara att utföra en nytta för samhället förena två ledamöter. Det finns många kriterier att gå in som matchar ett par korrekt. Naturligtvis kommer de berörda parterna och deras familjer vill göra bästa möjliga matchning, så många matcher kan föreslås på grundval av kriterierna för kvalificering av familjen och Shadchan. Fysisk preferenser, yrke, lön, geografisk placering, familjeliv och etik är alla faktorer som beaktas i matchmaking process.

arrangerade äktenskap är en Dicey fråga i det moderna samhället. Medan vissa som beklagar bristen på individualitet och romantik i den situationen, andra påpekar att det matchmaking process säkerställer kompatibilitet på olika nivåer, något som människor i kärlek kan ignorera medan Busy Being twitterpated med varandra. På grund av den högre grad av jämställdhet mellan kvinnor och män i det moderna livet, arrangerade äktenskap kan vara mer trovärdiga och förnuftiga än någonsin tidigare, eftersom båda parterna kan backa ut oavsett på vilken punkt de vill. Trots interna krypa som många känner när de hör orden "Du är inte gift? Jag vet det perfekta pojken, "arbetet i en Shadchan kan vara mycket fördelaktigt att göra ett välgrundat beslut om att gifta sig, och deras råd kan väl vara värt att höra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.