Vad är en Pangram?

En Pangram är en mening där varje bokstav i alfabetet används minst en gång. Många språk har klassiska pangrams, t. ex. engelska "den snabba bruna räven hoppar över den lata hunden. " Dessa fascinerande meningar kallas även ibland för holoalphabetic meningar med den grekiska rötter till "hela" och "alfabetet. " Du kanske kan tänka några exempel på pangrams, om du lägger dig till den.

För vissa människor är byggandet av pangrams en intressant intellektuell utmaning. Som en allmän regel, folk försöker göra meningar som är vettiga eller åtminstone inte verkar alltför bisarr, och många människor också försöka använda så få bokstäver som möjligt, med målet att skapa en perfekt Pangram. Perfekt pangrams, naturligtvis använda varje bokstav i alfabetet exakt en gång, och det är mycket svårt att konstruera ett. Ett välkänt exempel på engelska är "sjaskig natten frumps Vex'd Jack Q. " Även denna mening är tekniskt vettigt, skulle de flesta läsare är överens om att det är lite konstigt. Förutom att stimulera sinne, pangrams också tjäna en praktisk funktion. Många människor använder dem för att testa utrustning som skrivmaskiner att se till att alla viktiga verk, till exempel, och de används också som prov för att visa teckensnitt så att potentiella köpare kan se alla brev. Du kan se en Pangram används som platshållare i reklam design på gång, vilket gör att kunden att se hur ett typsnitt ser ut innan exemplar har skrivits.

För folk som bara lär sig ett språk, bygga en Pangram kan vara mycket krävande, men också roliga, eftersom det uppmuntrar människor att använda sina kunskaper i det nya språket. Vissa lärare använder pangrams i sina lektionsplaneringar av just den anledningen, för både vuxna och barn språkstuderande. Pangrams är också ett bra sätt att öva PENNFÖRING, eftersom de tvingar folk att bilda varje brev minst en gång.

När du håller på att bygga en Pangram på egen hand, kan det hjälpa att tänka på ovanliga ord, och att komma på nya sätt att använda bokstäver som X, Y , J, Z och Q. A "Zax," till exempel, är en typ av tak verktyg, och det tar hand om Z och X i ett slag. Människor med bra anagramming kompetens är ofta ganska bra på att utveckla pangrams, eftersom de är vana att tänka på språket på nya sätt, och de brukar veta en hel del obskyra ord som en följd av deras anagramming.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.