Vad är en Novena?

I den romersk-katolska traditionen, är en Novena en serie av böner som sägs under loppet av nio dagar. Målet att gå igenom en Novena är att be om nåd, och att fördjupa sitt andliga förbindelse med Gud. Även om praxis Novena sitt ursprung i det katolska samfundet, liknar böner sade även i andra kristna sekter. En Novena kan sägas om sig själv, oftast som en begäran om bistånd av något slag, eller på uppdrag av någon annan. Ett klassiskt exempel på en Novena är en bön ber om en sjuk släkting att bli botad. I hängiven samhällen, kan folk säga novenas för främlingar, eller säger "Jag ska göra en Novena for you" På grundval av någon annans bekymmer.

Ordet "Novena" kommer från det latinska ordet för "nio . "har antalet nio klassiskt förknippats med sorg i den kristna kyrkan, och den första Novena tros ha sagts av Jungfru Maria på uppdrag av sin son utan han lidit på korset. Flera Mellanöstern och Medelhavsområdet kulturer förknippas också symbolisk innebörd med nummer nio och med att göra böner i set om nio, och denna tradition kan ha förts in i den kristna tron som konvertiter som klängde sig fast vid gamla föreställningar.

Normalt folk ber till särskilda helgon när de gör en Novena. Någon som har förlorat något kan be till Saint Anthony, till exempel be om hjälp med att hitta det igen. Man kan också be till jungfru Maria eller till Gud. Det finns hundratals novenas publicerade i olika samlingar av katolska böner och meditationer, och folk kan även göra sina egna böner. Bönen kan sägas hemma eller i kyrkan, och en del personer meditera på radband som de säger att deras novenas.

Några novenas är offentliga, i vilket fall hela kyrkan ber tillsammans med tillstånd och ledning av prästen, medan andra genomförs för privat bruk. Människor kan använda novenas som en enkel form av bön, men de kan också säga novenas under perioder av sorg, eller som förberedelse för en stor helg som påsk. Novenas sägs att underlätta passage av själar genom skärselden, och vissa människor säger novenas att få ett överseende, en förlåtelse från synd. En Novena av välvilja kan sägas på uppdrag av någon som har dött så att han eller hon inte kommer att behöva ägna så mycket tid i skärselden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.