Vad är en Mary Sue?

En Mary Sue är en karaktär i ett skönlitterärt verk som existerar främst för önsketänkande hos författaren. Hon spelar en framträdande roll i arbetet, men hon är framför allt saknar brister eller en komplex personlighet, och hon vanligtvis representerar höjdpunkten av idealiserad fullkomlighet. Alla andra tecken kärlek Mary Sue, eftersom hon är oerhört hjälpsam, begåvad, vacker, eller ovanliga, och att hon ofta kör läsarna helt galen för att hon är endimensionell och alltför idealiserad vara realistiska. Den manliga motsvarigheten till en Mary Sue är en Gary Stu.

Även Mary Sues har funnits i fiktion under ganska lång tid, är den moderna begrepp som härrör från en parodi på Star Trek-fan fiction skriven på 1970-talet . En viss löjtnant Mary Sue var ett illa dolt idealiserad version av författaren, och namnet kom att användas för sådana tecken. Novis författare i synnerhet riskerar att skapa Mary Sues, och flera webbplatser publicerar avgörande test som kan användas för att avgöra om ett tecken är en Mary Sue.

För läsare kan Mary Sue vara ett unikt frustrerande karaktär. Hennes brist på djup och idealiserade perfektion göra henne ganska ointressant, och ibland så osannolikt att hon förstör historien. Mary Sues bryter ofta reglerna för en fiktion värld, och den blommiga beskrivningar av deras perfekt skönhet och talanger ymniga kan växa tråkigt för läsaren. Många Mary Sues är också ytterst stereotypa, och författarna använder stereotypa termer för att beskriva dem, de har "glödande ögon", "böljande hår," "porslin hud," och så vidare. De har unika magiska krafter, förmågan att trotsa fysikens lagar, och en osannolik blandning av talanger, en Mary Sue kan vara en läkare, en ballerina och en astronaut i ett.

Medan representationer författaren finns i många skönlitterära verk, är en Mary Sue inte en verklig bild av författaren. Många författare utforska aspekter av sig själva i sitt arbete, utforskande i sina brister, svagheter och historia för att stärka en bit av fiktion och göra det mer engagerande. Läsare att hitta dessa tecken intressanta eftersom de är realistiska, brister, och tillgänglig, vilket gör att läsaren känner en djupare samband med berättelsen. En Mary Sue, å andra sidan, är ett sådant uppenbart infoga att hon ofta hamnar stöta bort läsaren.

Den genre av fan fiction är känt för sina Mary stämmer, och känslan är naturligtvis förståeligt, givetvis fans skulle vilja föreställa sig i den fiktiva världarna de har så mycket. Men Mary Sues förekommer även i vanliga skönlitteratur, film och TV, och listiga recensenter ofta påpeka detta när kritisera sådant arbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.