Vad är en Lånord?

En lånord är ett ord lånat från ett språk till ett annat. Det är helt integreras i det nya språket, mot en ny språkets fonologi och ortografi så att den tolkas av de flesta talarna som en infödd sikt. En lånord är vanligen, men inte alltid, anställd för ett begrepp som inte är inhemska på upplåningen språk, till exempel en växt eller ett djur som inte fanns i det område där det låntagande språket har sitt ursprung.

Termer kan lånas från ett språk till ett annat i en mängd olika sätt, att vara en sann lånord, måste ett ord helt enkelt vara lånas utan översättning och gjorde att följa de låntagande språkets konventioner stavning och uttal. En annan typ av upplåning, känd som en calque eller lån översättning , översätter det lånade uttrycket i ord upplåning språket. Exempelvis lånord i sig är en bokstavligen översatt calque av det tyska ordet Lehnwort .

En term som används på ett annat språk utan några ändringar i stavning och uttal är helt enkelt en främmande ord . Ett exempel är den engelska chaufför , tagen direkt från franska. Ett exempel på ett engelskt lånord från franska, å andra sidan är music från franska musique . p

Calques kännetecknas av en översättning av en eller flera element i den ursprungliga termen i det nya språket. En fullständig lån översättning , är varje element översätts till inhemska ord, till exempel> det franska gratte-ciel skyskrapa . En delvis ersätta , en del av den ursprungliga uttrycket är lånat partihandel, medan en del är översatt, t. ex. tysk Showgesch? Fot ( "show business"), som lägger till det engelska ordet visa för att det tyska ordet för "business. "

Några lån från andra språk bevara ingen form av främmande ord, utan endast innebörden, bifoga en främmande koncept för en infödd sikt. Till exempel, den inhemska franska ordet för "mus" souris , nu används för att hänvisa till en datormus, ett koncept lånat från engelska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.