Vad är en INITIALORD?

En INITIALORD eller alphabetism liknar en förkortning, ett ord där varje bokstav står för ett annat ord. Men i ett INITIALORD, är varje bokstav uttalas för sig som om ordet var är rättstavade. En vanlig hört exempel är koncernchef, vilket står för "verkställande direktör. " VD är en INITIALORD, snarare än en akronym, eftersom det uttalas CEE-ee-oh i stället CEE-oh .

Ursprungligen ordet INITIALORD hänvisat till någon förkortning bildad av initialer, oavsett uttal. Termen akronym , em som nu är mycket utbrett, myntades av Bell Laboratories 1943. Även INITIALORD är ett äldre ord, belagt från 1899 enligt Oxford English Dictionary, kom det inte in utbredd användning förrän på 1960-talet. Många människor använder dessa termer omväxlande, särskilt för initialisms som kan uttalas antingen en bokstav eller ett ord, till exempel, IRA, uttalas eye-ar-ay eller eye-ra .

Även initialisms fanns redan i den antika världen-till exempel SPQR för Senatus Populusque Romanus , den officiella titeln på det romerska riket-de har blivit allt vanligare de senaste decennierna. Spridningen av komplicerade terminologi, särskilt inom områdena vetenskap och teknik, har bidragit till bekvämligheten av akronymer och initialisms i den moderna världen. Internet slang och populariteten för textilen har också lagt till ett stort antal initialisms till lexikonet.

konventioner för skrift initialisms varierar mellan stil guider och individuella preferenser användning. Ursprungligen följdes varje bokstav av en period, men många style guides nu hävdar sådan skiljetecken är överflödig, eftersom ellips uppfattas. Andra föreskriva utnyttja perioder efter varje bokstav i en INITIALORD, men inte i en akronym (t. ex. "FBI" kontra "Nato"). Flesta konventioner använda alla huvudstäder för initialisms och akronymer, även om vissa förkortningar har bara den första bokstaven aktiveras (t. ex. "Nato"). Förkortningar som har språkligt införts som vanliga ord, såsom scuba och laser , aktiveras inte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.