Vad är en Hobgoblin?

Ett troll är en busig, men i allmänhet godartade natur anda, ett slags miniatyr version av en alv, troll, eller fairy, beroende på de berörda folklore. Myter och sägner om troll varierar kraftigt, med många folkloristiska traditioner har sin egen distinkta versioner, vilket ibland kan vara lite förvirrande. Till exempel i vissa legender, är troll ses som skadligt, medan det i andra traditioner, de ska vara vänliga guider.

Termen "troll" kommer från det engelska "Kokplatta," en art anda liknande till Robin Goodfellow eller Puck. Tillägget av "troll" är avsett att antyda att denna version av karaktären anden är utomordentligt ful, som tomtar brukar förknippas med förvridna, fula ansiktsdrag. In English folklore, troll är, liksom Kokplatta själv, i regel ofarliga, men de kan göra en olägenhet av sig själva, eftersom de har praktisk skämt och upptåg. I tyska legender är troll en mer ondsint sprite, som kan trakassera människor, leda dem på fel väg, eller försöka att terrorisera dem. Den tyska troll behålla allmänhet minimala resning av deras engelska motsvarigheter, som är tänkt att göra dem lättare att besegra. Det är inte alltid fallet, dock med några sagor beskriver troll som bokstavligen Harry människor till döden, trots den begränsade storleken på dessa legendariska varelser. En del människor också använda "troll" i den meningen att något abstrakt som inger fruktan, hat, eller fruktan, snarare än en specifik karaktär Sprite eller ande. I denna mening är ett troll som ett spöke, något som ses som irriterande eller irriterande, men som saknar kroppslig form. Till exempel finns en berömd Emerson citerar "ett dumt konsekvens är troll människors sinnen", som referenser denna bemärkelse.

Som många andra sprit och siffror i folktron har troll använts på olika sätt i både historiska romaner och sagor, och modern retellings klassiska berättelser . Många versioner av troll har använts i dessa berättelser, delvis tack vare olika versioner av troll legend, och även på grund av förvirring hos vissa författare. Ytterligare förvirring har lagts genom dålig översättning av sagor på andra språk, som översättarna inte alltid välja rätt term för att beskriva mytiska element i dessa berättelser. Detta har även lagt till den mörka vatten som omger dessa mytiska varelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.