Vad är en Hissy Fit?

Medan en tre-årig barnets irrationella överreaktion att en situation kan anses vara ett temperament Tantrum, ett liknande svar från en vuxen kan få en korrekt beskrivning "hissy fit. " En hissy fit är något som liknar ett raseriutbrott passa eller en Tantrum, men är generellt tillämpas på någon som redan har visat diva-liknande eller nervös beteende. Nervös brud kan ha en hissy passform efter att ha sagt till matleverantör har övergivit sin tjänst, till exempel. Medan situationen kan fortfarande vara under kontroll, kan bruden ha en tillfällig känslomässiga utbrott som utlöses av en kombination av stress, press och nerver. Termen hissy fit är nästan uteslutande tillskrivas kvinnor, även om vissa män har varit kända för att ha liknande over-the-top reaktionertill obehagliga nyheter.

Ursprunget till uttrycket "hissy fit" är lite av ett mysterium, men det finns några arbetar teorier. Vissa anser att uttrycket var inspirerad av den plötsliga och våldsamma väsande ljud en katt visas upp i ett hörn eller konfronteras med en rival. Den väsande kan åtföljas av en övertygande, om det till stor del ineffektiva, visning av blottade tänder och klor. En person som har ett hissy passar kan också påverka en sådan provocerande innebär och visa blixtar av ilska. Det lilla historiska belägg för att stödja denna teori, men en jämförelse mellan en trekantig djur och en person som har hissy passform är ofta korrekt. En annan teori är att "hissy" i hissy passa härrör från Ordet "hysterisk", som ursprungligen tillämpats på irrationellt beteende som visas av kvinnor. Visst en person i kastar en hissy passar inte visa alltför emotionell eller hysterisk beteende, så kopplingen mellan "hissy" och "hysteriska" låter rimligt. Termen "hissy fit" anses vara regional, dock, så om det verkligen är slang för en hysterisk utbrott, gjorde det inte blivit allmänt populär.

Det också möjligheten att en hissy passar härstammar från samma rot som "dramatik", som beskriver dramatiska beteende kan anses olämplig för omständigheterna. Människor som lider av histrionisk personlighetsstörning, till exempel, kan visa samma brist på känslomässig kontroll som någon som antingen har raseriutbrott passar eller hissy passform. Det är möjligt att "hissy fit" blev en kortform för en histrionisk utbrott, även om det inte klart om en komplex term som "dramatik" skulle ha gjort det i den populära folkmun.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.