Vad är en Grimoire?

En Grimoire är en lärobok i magi. Termen används i en mängd olika sätt, beroende på ens inställning till magi. Flera museer, särskilt de med stora sällsynt boksamlingar, har exempel på grimoires på displayen och modern grimoires finns att köpa i många bokhandlar och från butiker som specialiserar sig på magi och det övernaturliga.

Ordet "Grimoire" kommer från det gamla franska Grammaire , ett ord som härstammar från det grekiska grammatikos , som betyder "rör bokstäver. "När de flesta var analfabeter, det tryckta ordet ansågs som mycket misstänkt och kanske lite övernaturligt. Vid ett tillfälle var skall alla böcker som grimoires, och över tid, världen kom att användas specifikt för böcker som avsåg magi, under denna period, den Grimoire kom att förknippas särskilt med ondska.

Den första grimoires dykt upp under högmedeltiden, och de innehöll en mängd olika material, från astrologiska beräkningar anvisning för att göra talismaner. Många grimoires innehöll också instruktioner för trollformler, och många var särskilt utformade för att hjälpa människor att kalla änglar eller demoner och utföra spådom. Många mystiska texter behandlades också som grimoires, och vid ett tillfälle hade den kristna kyrkan en formidabel samling grimoires, tack vare sin policy att konfiskera sådana böcker från anklagad utövare av magi. I modern tid, termen "Grimoire" används i en rad olika sätt. I samhällen där människor tror på magi och aktivt praktiken kan en Grimoire vara ett samlingsnamn för en spellbook, eller kan användas särskilt för att hänvisa till en bok som innehåller dåligt trollformler och mörk magi. Vissa utövare av magi anser grimoires vara likadana magiska texter för demoner och ondskans makter, och de inte skulle använda böcker som de klassificerar som grimoires, medan andra ser svart magi som en potentiellt användbar kraft, och väljer att studera sådana texter.

För folk som inte nödvändigtvis tror på magi, kan begreppet fortfarande användas för att hänvisa till en bok med trollformler eller andra magiska information som skulle behandlas som en intressant nyfikenhet, snarare än en lärobok. Många verk av fantasy även grimoires som används av olika tecken för både gott och ont, beroende på filmmakaren eller författarens berättelse. I dessa fall är en Grimoire ofta ett tungt år, mycket stor bok som kan smyckas med fantasifulla mönster och mönster för att göra det verka mer mystiskt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.