Vad är en Gorgon?

Gorgon är en skräckinjagande, kvinnlig mytiska djur, oftast förknippas med grekisk mytologi. I myt har Gorgon ormar till hår och hennes blick kan omedelbart vända en man till sten. Grekiska och romerska fascination över Gorgon har många olika typer av varelsen avbildade på sköldar, mynt, smycken och annan konst. I Homeros Iliaden , skildrar Agamemnons skydda Gorgon, framkalla skräck i alla sina motståndare under det trojanska kriget. Det finns flera myter särskilt centrerad på gorgonen Medusa, ofta tros vara en skapelse av jordens gudinna Gaia. I Ovidius Metamorfoser , Medusa var en gång en vacker kvinna med avundsvärt gyllene hår. I själva verket hennes hår var så vacker att gudinnan Athena blev svartsjuk och förändrade hennes vackra låses på ormar. Från Ovidius uppstår tanken att Gorgon är vacker och hemsk, och ingen kan överleva en sådan blick. Medusa är ibland avbildas som syster till två andra Gorgonerna, Stheno och Euryale. Oftast är Medusa i en igenkännbar Gorgon i vanliga myter. I de flesta myter möter Medusa hennes död genom Perseus, som kan döda henne genom att titta på bara hennes spegelbild i sin sköld. I vissa konton, vänder fallit blod Medusa i Pegasus, den flygande hästen ofta förknippas med Perseus. I andra historier, har Pegasus en bror Chrysaors, skapade när Perseus döda Medusa. Till skillnad från Pegasus är Chrysaors människa. Båda sägs vara barn till Medusa och Poseidon. Andra historier tyder Perseus använder Gorgon huvud för att blidka en av Titans skickas med Poseidon. The Gorgon, men vanligtvis betraktas grekiska ursprung, har motsvarigheter i keltisk mytologi. I samtliga fall är hon vanligtvis betraktas som en mindre gudom, och hennes ansikte avdelningar onda. Hon är bland raden av många kvinnliga monster som återkommer i många mytologiska historier hjältens resa.

Enligt jungiansk litterär analys, och Joseph Campbell's arbete, dessa arga gudinnor eller monster, även kallad "loathly damer, "är representationer av misslyckande för hjälten att känna igen och uppskatta sin egen anima, även kallade sin kvinnliga hälften. Hjältar som säger upp riktiga kvinnor, och deras egen feminina sidor förolämpa vanligen anima i sådan grad att hon stiger upp i våldsamma form insisterar på erkännande, och ofta ägnar sig åt fysisk kamp med hjälten. I verkliga livet, liknar detta en person som inte erkänna en del av hans personlighet. Underlåtenhet att förstå och integrera unlikable aspekter av personligheten innebär ofta att de skugga oss tills vi tar itu med dem. The Gorgon, och varelser som hon blir mardröm eftersom de är de saker vi vägrar att erkänna om oss själva, och så länge de förblir Okända, de fruktade. Plus, dessa oredovisade delar är sannolikt att dyka upp när vi skulle åtminstone vilja ta itu med dem.

Andra tolkningar av överväldigande kvinnliga gudomar tyder på att så Modergudinnan ersattes i många delar av manliga gudar, uppstod berättelser som tyder hennes vrede. Det skulle också tjäna syftet att erövra stammar att kasta siffror modergudinna i en ond lätt att hävda den främste av de manliga gud för en erövring stam. Denna förklaring kan stå för uppdelningen mellan de rädda arten av djur såsom Gorgon, och de många befogenheter och "goda sidorna" som tillskrivs dem. Sprida rykten om gamla uppgifterna modergudinna inte helt minska deras betydelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.