Vad är en Egghead?

Possessing ett överlägset intellekt eller en akademisk betydelse hjälper inte alltid en person ställa sig själv med andra mycket bra. En gemensam anti-intellektuell epitet som ofta används mot en överlägsen "know-it-all" eller intellektuell snobb är egghead , en nedsättande slangord troligen populärt under 1950-talet. En egghead bäst skulle kunna beskrivas som en person som omfattar akademiska studier eller intellektuella strävanden att den nästan uteslutande av alla andra sociala interaktion. En sann egghead kommer ofta upplevas som aggressivt intelligent, tycktes kritisera andra för att inte dela hans eller hennes akademiska framgångar.

Många källor tyder på att begreppet egghead kom in populär bruk under omstridda 1952 amerikanska presidentvalskampanjen säsong. Den demokratiske kandidaten var en balding intellektuell heter Adlai Stevenson, medan den republikanske kandidaten var populär WWII befälhavaren Dwight Eisenhower. Medan Eisenhower var verkligen en kompetent politiker och militär strateg, var Stevenson anses allmänt vara bättre utbildade kandidat, om mer socialt avlägsen. Vice presidentkandidaten Richard Nixon används Stevensons intellektuella hållning till hans fördel under kampanjen tal. Eftersom Stevenson hade en framträdande panna och manliga mönster skallighet, en blick som vanligen ses bland manliga akademiker, som Nixon till Stevensons esoteriska valprogram som ett verk av en frånkopplad "egghead," inte någon i samklang med de behov vanliga medborgare. Även om termen "egghead" kan ha använts för att beskriva skallighet eller brist på intelligens i det förflutna, det blev en populär anti-intellektuell epitetet efter Nixons kampanj tal. Adlai Stevenson förlorade 1952 års presidentval Dwight Eisenhower, och vissa politiska experter menar en viktig faktor var verkligen uppfattar Stevenson som en "egghead," inte en karismatisk "folkets man" som Eisenhower.

Termen egghead kvar till denna dag, även om det inte göra riktigt sting den en gång gjorde. Andra termer som geek, Brainiac, know-it-all och nörd till stor del har ersatt den nedsättande egghead , även om det fortfarande används för vissa akademiker som sällan interagerar med världen utanför ett universitet eller forskningsanläggning .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.